top of page

Zkoušky klisen na Ptýrově

Aktualizováno: 17. 4. 2023

Farma Ptýrov uspořádala dne 27.9.2022 zkoušky výkonnosti tříletých klisen. Jelikož šlo pro chovatele (majitele) o jeden z posledních zářijových termínů, byl o účast nebývalý zájem. Komisi ve složení : Hana Civišová, Zdeněk Hrnčíř a Petr Vančura se předvedlo celkem 28 klisen. Dvě klisny zkoušky bohužel nedokončily i stupeň předvedeného výkonu klisen kolísal mezi celkovými známkami 8,3 až 7,07 bodu. Rodokmenové složení klisen bylo také velmi pestré, čtyři dcery měl na zkouškách holštýnský hřebec 2586 Cornet de Lux (Cornet Obolensky x Contender) a dále pak po dvou hřebci 2496 Tallmann TN, 1746 Chico´s Boy, Cornet de Semilly, 1557 Crawfordastral a 1478 Cool Paradise. Detailní výsledky (souhrn a protokol) si můžete stáhnout na konci tohoto článku .

Vítězkou zkoušek se stala Opera WH (Cornet de Lux x Rock´n Roll) v majetku společnosti WinnerHorses. Ač je klisna zapsána jako wesfálský kůň, přísluší k dnes již legendární rodině pohořelické klisny 75 Aghil-Aga-5. Tato sympatická hnědka zaujala komisi hlavně pracovní ochotou a charakterem pod sedlem, z mechaniky pohybu vynikla převážně dobrým cvalem, který komise shodně ohodnotila známkou 8,5. Při skoku ve volnosti také předvedla solidní výkon a celkově byla za zkoušky hodnocena známkou 8,3 bodu, čímž si vysloužila i zápis do akcelerečního programu.

Jako druhá nejlepší klisna zkoušek se prezentovala 31/883 Hekaté z chovu Jana Chýleho. Tato ušlechtilá ryzka po Hickstead White z matky 31/508 Chiara po Christian se vyznačuje vynikajícím exteriérem, za což byla při svodu hodnocena známkou 8,56 bodu. Chovatelům se také již předvedla ve finále celostátní přehlídky tříletých klisen, kde obsadila celkově čtvrté místo. I na zkouškách byla kladně hodnocena za mechaniku pohybu, zvláště za kvalitní krok získala od komise 9,0-9,0-8,5 bodu. Za předvedení při drezurní úloze získala souhrnnou známku 8,5 bodu, celkový výsledek pro klisnu byl 8,26 bodu.

Třetí místo patřilo klisně slovenského teplokrevníka 80/277 Yakira (Tallmann TN x Jersey) z chovu paní Holíkové. Tato tmavá hnědka podala ve všech ohledech velmi vyrovnaný výkon, komise ji shodně hodnotila známkami 8,0 až 8,5 bodu což ji v průměru vyneslo v celkovém hodnocení pěkných 8,22 bodu.

Další klisnu s výborným exteriérem jsme mohli potkat na Ptýrově již při oblastní přehlídce, kde obsadila celkově třetí místo. Hnědka 52/877 Chilli Girl-M (Chico´s Boy x Aristo Z) pochází z chovu pana Mitrociho. Komise vyzdvihla hlavně její skokové schopnosti, kde obdržela shodně známku 8,5. Při hodnocení mechaniky pohybu zaujal kvalitní cval (8,5) a dobrý klus (8,0-8,5-8,5). Výsledná známka byla 8,18 bodu a klisna tak splnila podmínky akceleračního programu.

Podmínky pro zapsání do akceleračního programu českého teplokrevníka po zkouškách výkonnosti splnily se shodným bodovým hodnocením i klisny Casie de Semilly (Cornet de Semilly x Caesar) , 80/404 Tiráda (Talmann TN x Quirado) a Yolanda (Canon x Catango Z). Hnědka Casie de Semilly z chovu paní Pfefrové vynikla zejména předvedením při drezurní úloze, kde byla shodně hodnocena známkou 8,5 bodu. Klisna slovenského teplokrevníka Tiráda dobře ukázala skokové schopnosti, za což ji komise shodně udělila známku 8,5 a při hodnocení mechaniky pohybu vynikla hlavně kvalitním krokem (8,5 ) a cvalem (8,0-8,5-8,5). Výkon westfálské klisny Yolanda z chovu pana Šafraty zaujal komisi hlavně při skoku ve volnosti, kdy za skokové vlohy obdržela shodně známku 8,5 a velmi dobře skákala i při zkušebním křížku pod sedlem (8,5). Mechanika pohybu byla také hodnocena kladně, při předvedení vynikl prostorný klus (8,5-8,0-8,5) i za krok a cval obržela klisna pěkné známky (8,0-8,5-8,0). Při celkovém součtu bodů všech tří klisen byl celkový výkon ohodnocen známkou 8,17. Gratulujeme majitelům i chovatelům k vynikajícím mladým klisnám. Vždy je potěšující vidět, když dobrá domácí příprava jde ruku v ruce s dobrým hodnocením klisen.


text : Veronika Konvalinková

fotografie : Martina Kůstková


Protokolptyrov
.pdf
Download PDF • 2.01MB

Souhrnptyrov
.pdf
Download PDF • 1.46MB

318 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page