top of page

Jihočeská oblastní přehlídka klisen a klisen s hříbaty 2020 - Písek

Aktualizováno: 1. 9. 2020

Tradiční chovatelskou přehlídku pořádal Jihočeský svaz chovatelů koní, z.s. ve spolupráci se Zemským hřebčincem v Písku. Pořadatelům se tato akce velmi vydařila a vzhledem k tomu, že byl program nabitý, vše se perfektně zvládlo a my vám přinášíme výsledky týkající se koní plemene český teplokrevník.



Tříleté klisny ČT ročník 2017

Vítězkou přehlídky tříletých klisen se stala Pumarilla Emily, ušlechtilá hnědka po holandském hřebci Esprit Royal z matky Pumarilla po Lisco. Chovatelkou a majitelkou této klisny je Věra Havlová.

Tato souladná klisna s velmi harmonickou horní linií přesvědčila komisi ve složení Ing. Hana Civišová, PhD., Václav Horká a Karel Lacina o svých exteriérových kvalitách. Tato klisna má velmi korektní fundament, ušlechtilou hlavu, dobře nasazený krk a velmi dobré proporce. Jedinou připomínku měli komisaři k délce hřbetu, který byl mírně delší. Krok byl pružný, dostatečně prostorný, klus by mohl být více aktivní odzadu, ale přesto dostatečně kvalitní.

Na druhém místě se umístila klisna Hermina po belgickém hřebci Heartbreak ZH z matky Casilia po Casino Berlin z chovu a v majetku Zdeňka Hrnčíře z Proseče pod Kžemešníkem.

Tato klisna v moderním sportovním typu zaujala komisi hlavně svým prostorným a pružným pohybem, korektním postojem, velmi ušlechtilou hlavou a výbornou kondicí a osvalením. Jediným jejím nedostatkem byl kratší krk, ale klisna byla velice harmonická, takže celkový dojem byl velmi dobrý.

Na třetím místě skončila klisna Allegria White MV, která se narodila u paní Marie Krmelové a je dcerou oldenburského hřebce Hickstead White z matky Abonney po Gaspari I. Tato velmi povedená, moderní a ušlechtilá klisna ve výborném typu a dobrém rámci je velice souměrná a korektní a i v pohybu ukázala, že její kvality jsou na vysoké úrovni. Krok byl velmi uvolněný, elastický a prostorný. Klus disponoval dobrou aktivitou, živostí a velmi dobrým prostorem. Pouze drobný nedostatek ve fundamentu odsunul tuto klisnu na konečné třetí místo.


Čtvrtou nejlépe hodnocenou klisnou se stala klisna Goldie z chovu paní Magdaleny Vackové a v majetku pana Františka Farky. Tato tmavá hnědka po hřebci Go-On T.S. z matky Limetka po Limited je v dobrém typu se silnou zádí a výbornými šířkovými rozměry, celkově se jedná o souladnou klisnu s dobrým prostorným pohybem.

Na pátém místě se ex equo umístily klisny Calife ( Cocain x Sweet Girl G po Cyrano, chov. Zdeněk Hrnčíř, maj. Jitka Jonášová)


a Madam clicquot D (Sandro Classic x Mercedes po Diamond, chov. Zdeněk Kulda, maj. Horse Expert)


Obě tyto klisny vynikaly dobrým rámcem,velmi dobrou sílou kostry a velmi dobrým pohybem. Ostatní klisny se umístily na děleném šestém místě a je potřeba říci, že tento ročník byl velice silný a i ostatní klisny byly na velmi dobré úrovni. V neposlední řadě bych za komisi chtěla poděkovat všem, kteří své klisny na přehlídku přivezli, a teké všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci této chovatelské akce. Protože všem lidem, kterým není český chov lhostejný je potřeba z hlubokého srdce poděkovat


Hříbata ročníku 2020

Absolutním vítězem přehlídky hříbat se stal hřebeček Walls MER, kterého dle sufixu odchoval pan Merunka z Hybrálce.

Tento ušlechtilý a sebevědomý hřebeček vznikl ze spojení hřebce Volonter-T a matky Samba po Mr. Bid. Walls MER disponuje výborným hřebčím výrazem, dobrým rámcem, je dostatečně kostnatý a vzhledem ke svému stáří, také dostatečně narostlý. Komisi se dále líbila výborná horní linie, živé oko a dobrý temperament hřebečka, který ukázal i v pohybu.

Druhý umístěný hřebeček Nobel je po hřebci Cannon Reuvekamp´s Z ze sportovně prověřené klisny Noemi po Quick Lauro Z chovatele pana Milana Mrzeny z Dobrošova. Tento hřebeček má opravdu ušlechtilou hlavu (ostatně stejně jako jeho otec), velké a výrazné oko, velmi dobrý hřebčí výraz, dobře nasazený krk a je velmi dobře osvalený, dají se mu vytknout snad jen lehce delší bedra, ale přesto se jedná o velmi harmonického a souladného hřebečka s velmi dobrým pohybem.


Klisničky ročníku 2020


Klisničky byly předvedeny tři a vítězkou se v této kategorii stala další dcera hřebce Cannon Reuvekamp´s Z - Crazy Comet. Tato souladná a ušlechtilá klisnička ve velmi dobrém typu je z matky Cocaila po Cocain a odchovala ji paní Michaela Králová. Dále komise u této klisničky ocenila velmi dobrou a silnou záď, výborně nasazený krk a dobré zaúhlení končetin. Pružný a prostorný pohyb už jen utvrdil komisi ve svém rozhodnutí.


Na druhém postupovém místě do finále celostátní přehlídky se umístila klisnička Victoria´s Heart po Heartvit ZH z matky Valencia po Volonter-T chovatelky Michaely Petrů. Tato klisnička přesvědčila svým moderním typem, velmi dobrou hlavou a dobře osvalenou zádí, jen v pohybu by mohla být pružnější.


Dále po přehlídce následovaly zkoušky výkonnosti tříletých klisen, ale jejich výsledky vám přineseme v dalším článku. Fotogaleri Martiny Kůstkové naleznete na facebookovém profilu Zemského hřebčince Písek pod tímto odkazem: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=140724356103629&set=a.1702996639876385

193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page