top of page

Byl zahájen 70denní test hřebců

Dne 8. 7. 2021 proběhlo v ZH Písek zahájení 70denního testu hřebců českého teplokrevníka. Na tvrdém podkladu bylo předvedeno pět hřebců a na základě hodnocení exteriéru a pohybu na ruce vydala komise jednomyslný souhlas se zařazením všech zúčastněných hřebců do testu. Hřebci absolvovali v únoru tohoto roku druhý předvýběr do plemenitby taktéž v ZH Písek a obdrželi verdikt Předvybrán, což jim umožňuje účast v 70denním testu a pokud úspěšně absolvují závěrečné zkoušky, budou zařazeni do plemenné knihy hřebců českého teplokrevníka. Po splnění všech požadavků budou moci v následující připouštěcí sezóně působit v chovu.


Na úvod se představil hřebec Hamlet (o: Heartbreak ZH, m: Charlotte po Amarillo, chov.: Z. Hrnčíř, maj.: ZH Písek). Tento figurantní ryzák vyniká velmi dobrým rámcem, sílou kostry a celkově velmi dobrým souladným exteriérem. Pod sedlem předvedl velmi vyzrálý projev,uvolněně se pohyboval pod jezdcem s dobrým přilnutím a ochotou, i když na skoku předvedl také dostatek temperamentu.

Jako druhý byl na desce předveden hřebec Mugáno novojický HF (o: Lector Van Den Bisschop, m: Dagmarka po Federweisser, chov. a maj.: Jana Lošáková). Tento hřebec disponuje velmi zvučným původem ze strany otce a komisi předvedl aktivní pohyb při předvádění na ruce. Pod sedlem působil méně vyzrálým dojmem, nicméně předváděl velmi prostorný pohyb zejména ve cvalu.

S katalogovým číslem tři předstoupil před komisi hřebec Quality Drive (o: 5181 Quaid, m: Donfetti po Drosselklang II, chov.:Ranč Lhota a.s., maj.: Daniela Kotalíková) Tento sympatický hřebec od druhého předvýběru značně zmohutněl a zvýraznil se u něj taktéž hřebčí výraz. Na ruce i pod sedlem předváděl prostorný, pružný klus s velmi dobrým taktem a ve cvalu notnou dávku rovnováhy, kdy předvedl vedoucímu výcviku, že bez problémů zvládá přeskok.

Jako další se na desce předvedl hřebec Eldorado 45 (o: Eldorado Van De Zeshoek TN, m: Lady Clivia po Lord Pezi chov.:ZG Kern, maj.: Team Nijhof). Jedná se o prototyp moderního sportovního koně s výborným pohybem, pružností a velmi dobrou horní linií. Při předvedení pod sedlem ukazoval velkou dávku inteligence a ochoty, velmi dobrý pohyb v klusu a značně prostorný cval.

Na závěr se komisi představil 13/143 Espace (o: Chin Champ´s Calando, m: Ponky po Carismo, chov. a maj.: Luboš Kozák ml. a Jiří Čermák), který zaujme velmi dobrou konstitucí, je dostatečně kostnatý a silný. V průběhu předvádění na ruce i pod sedlem ukázal velmi dobrou pracovní ochotu a soustředěnost.

Komise pracovala ve složení Ing. Hana Civišová, Ph.D, Mgr. Kateřina Hanušová a Zdeněk Hrnčíř a závěrem konstatovala, že všichni hřebci byli vybráni do 70denního testu, jsou ve velmi dobrém výživovém stavu a splnili všechny náležitosti naskladnění. Kontrolní den 70denního testu je naplánovaný na čtvrtek 11. 8. 2021 a závěrečné zkoušky se budou konat dne 14.9.2021.


232 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page