top of page

Chovatelský den na Farmě Ptýrov

Aktualizováno: 2. 8. 2023


Ve středu 5.7.2023 uspořádala Farma Ptýrov ve spolupráci se spolkem Český teplokrevník z.s. Chovatelský den pro Středočeskou a Severočeskou oblast. Před komisi ve složení : Ing. Šárka Pospíšilová, Ing. Veronika Prokešová a Karel Lacina byly předvedeny tříleté klisny a klisny s hříbaty ročníku 2023. Celý den akci doprovázel Jan Chýle s odborným komentářem a diváci si rovněž mohli vyslechnout závěrečné slovní hodnocení od Karla Laciny. Oproti jiným ročníkům byla účast početně slabší, ale předvedení koně byli ve výborné kondici a na vysoké úrovni.


Mezi tříletými klisnami se vítězkou oblastní přehlídky stala 31/925 Lycaon po 1478 Cool Paradise z matky 31/345 Laifa po anglo-arabském hřebci 1167 Favory. Chovatelem i majitelem klisny je pan Vít Pauzr, kterému tímto gratulujeme a těšíme se na setkání při celostátním finále v Písku. Jako druhá klisna plemene český teplokrevník se nejlépe prezentovala 49/450 Solivia Graaf po 1977 Stalypso z holandské matky Belle po Burggraaf. Tato hnědka pochází z chovu paní Kateřiny Kudláčkové, gratulujeme! Klisny po drezurním hřebci Firestone zaujaly komisi již na náchodské přehlídce a ne jinak tomu bylo i na Ptýrově. Na třetím místě se umístila 91/874 Fighter z matky 7/554 Argemma po Aristo Z. Chovatelkou i majitelkou klisny je paní Dana Svobodová.


Kategorie klisen s hříbaty je vždy divácky velice atraktivní. Hříbata jsou předváděna ve volnosti tak, aby komise mohla co nejlépe posoudit jejich exteriér a mechaniku pohybu. Kategorie klisniček byla nejpočetnější, mezi klisnami plemene český teplokrevník zvítězila Cinnamon po Donthargos z akcelerační klisny 80/776 Cedrika po 1154 Quick Lauro Z. Klisna z chovu paní Petry Charvátové vynikla korektním exteriérem, dobře osvaleným hřbetem i zádí, pevným fundamentem a uvolněným pohybem.

Na druhém místě se umístila Kailala po 1153 Fors Mozart z akcelerační klisny 44/387 Ka Maluhia po 1360 Drosselklang II. Klisnička z chovu Terezie Coufalové se ukázala ve velmi dobré kondici, byla dobře osvalená, výborného a pevného fundamentu se silnými bedry.


Jako třetí se velmi dobře předvedla Fürstin Monica po oldenburském Morricone z akcelerační klisny 1/153 Fürstin Wilma po Fürst Wilheim. Klisnička z chovu pana Pavla Drbohlava se jevila jako velmi pěkná, dobře osvalená, jemnějšího fundamentu. Vynikala uvolněným elastickým pohybem s dobrým odrazem zadních nohou.

Čtvrtou prezentovanou klisničkou byla strakatá Balantine´s RS po 1523 Bernstein z matky 8/423 Rusalka po 511 Rosario. Nejmladší účastnice přehlídky nar.9.6.2023 byla hodnocena jako velmi ušlechtilá s krásným krkem a hlavou, v pohybu méně prostorná.



Kategorie hřebečků byla nejméně početně obsazená, zato všichni hřebečci byli velmi dobrého typu, dobře narostlí s pěkným pohybem. Komisi nejvíce zaujal Luigiano Graaf po holandském hřebci 2728 Luigi z matky Belle po Burgraf. Hřebeček z chovu Kateřiny Kudláčkové vynikl velmi dobře osvalenou horní linií, výrazným krkem, jemnějším fundamentem, prostorným krokem a cvalem do kopce.

Na druhém místě se umístil Vertigo po Chalcedon z matky 80/420 Vivien po 5155 Numero Uno. Tento velmi pěkný hřebeček středního rámce z chovu paní Petry Charvátové zaujal komisi svým temperamentem i ušlechtilostí.

Třetí pozice patřila hřebečkovi Pučmeloud M po 2228 Porthos M z matky 5/878 Klowie M po holštýnském 1614 C-Indoctro. Hnědák z chovu Michala Maksy byl dobře narostlý s prostorným energickým klusem a volnou lopatkou.

Další nejbližší příležitostí prezentovat produkty svého chovu bude 29.7.2023 jihomoravská přehlídka v Našiměřicích a 4. - 5.8.2023 severomoravská přehlídka v Olomouci. Dle klíče stanoveného RPK ČT postupují do celorepublikového finále vždy první tři umístění a dále pak nejlepší 1/3 ze všech zbylých všech zúčastněných. Prosíme tedy majitele o potvrzení účasti na email: schlehoferova@aschk.cz .


text a foto : Veronika Konvalinková



213 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page