top of page

Drezurní KMK vítězné pro českého teplokrevníka



Jezdecké centrum Zduchovice hostilo ve dnech 22.9. až 24.9.2023 Finále Českého drezurního poháru ČJF a Finále KMK v drezuře. Koně, kteří startovali v KMK nebo se účastnili přehlídky tříletých koní měli od ASCHK ČR hrazeno ustájení a měli nárok i na dotační podporu za dopravu.


Kvalifikace si koně mohli splnit ve dvou kvalifikačních kolech KMK (16.6.2023 Písek a 20.7.2023 Hradištko) nebo i na jiných závodech ve stejných úlohách odpovídajících věkové kategorii koně. Do finále mohl postoupit pouze kůň, který alespoň jednou dosáhl výsledku min. 65%. Finálová soutěž drezurního KMK je dvoukolová. V pátek proběhlo 1. kolo a v sobotu 23.9.2023 se pokračovalo druhým kolem. Dle zásad KMK pro rok 2023 byla obtížnost nastavena na :

  • 4letí : 1. kolo 4Ú/2022 2. kolo 4Ú/2022

  • 5letí : 1. kolo 5Ú/2022 2. kolo 5F/2022

  • 6letí : 1. kolo 6Ú/2022 2. kolo 6Ú/2022


Šampionem KMK se stává ten kůň, který ve své kategorii dosáhl nejvyššího součtu procent z obou kol. Majitelé hřebců umístěných ve finále kategorie 5letých na 1.místě a kategorie 6letých na 1. až 3. místě mají právo požádat o výběr hřebce do PK ČT.


Mezi klisnami ročníku 2019 si v prvním kole vedla nejlépe westfálská Lostris (Beau Dream x Bordeaux) s Evou Jančaříkovou. V druhém kole si celkové hodnocení vylepšila klisna 18/679 Consuela a stala se tak šampionkou KMK v kategorii čtyřletých klisen. Tato elegantní hnědka po holštýnském 2465 Casual z matky 18/364 Classica po Cassilius zvítězila již v kvalifikačním kole z 16.6.2023 v ZH Písek. Jezdec Pavel Liška klisnu i ve finále předvedl v tom nejlepším světle. Komise udělila vysoké známky 8,5 za cval a 8,4 za krok. Gratulujeme chovateli panu Petru Křížovi z Hrbova i týmu Liška Dressage, kteří dokázali, že i klisna českého původu se dokáže prosadit mezi zahraničními importy.


Na třetím místě se umístila Angeliqui de Niro (De Niro Gold x Chico´s Boy). Klisnu z chovu paní Anny Dzyuby výborně předváděla teprve čtrnáctiletá jezdkyně Anna Šestáková z JK Bacardi. V loňském roce se stala vítězkou přehlídky tříletých koní se zaměřením na mechaniku pohybu a je velmi potěšující, že své kvality v roce 2023 potvrdila i v drezurním obdélníku.

Mezi čtyřletými hřebci a valachy se šampionem pro rok 2023 stal oldenburský Fagio (Secret x Wynton). Obzvláště ve druhém kole ho jezdec Vladimír Bláha z JK Nico Gela ukázkově provedl drezurní úlohou a valach získal od komise známku 9,0 za výkon, 8,8 za krok a 8,6 za klus. Na druhém místě se umístil Zack Me Blue (Zenon x Florencio I) a bronzová příčka patřila Evě Jančaříkové s westfálským valachem Bon Bonno (Beau Dream x Lord Leatherdale. Jediným zástupcem plemene český teplokrevník, který se kvalifikoval do finále byl hnědák 63/87 Charlie´s Fox po Chico´s Boy z matky Carnie Rook po Catango Z.


Melody Sohn Charlie´s Fox


Vladimír Bláha slavil ve Zduchovicích dvojnásobný úspěch, neboť ve finále pětiletých klisen s přehledem zvítězil s oldenburskou Fantasy (Don Deluxe x Wynton). V kategorii hřebců a valachů soutěžilo pět dvojic. Nejlépe si vedla Daniela Kryspínová s holandským valachem Nohayo (Hotline x Chin Chan K). Druhé místo patřilo Evě Jančaříkové a valachu Apache Junior (Beau Dream x Apache) z chovu stáje Umlauf. Plemeno český teplokrevník v této kategorii reprezentoval hřebec 21/367 Melody Sohn (Guidam Sohn x Porter) z chovu paní Michealy Kodadové - Svržno.


Soutěž pro šestileté koně byla sloučena do jedné kategorie. Suverénním vítězem obou kol se stal Michal Košťál a oldenburský hřebec Varadero (Vitalis x Bordeaux). V druhém kole byl vysoko hodnocený za mechaniku pohybu ve cvalu známkou 8,7 a shodně známkou 8,4 za klus i krok. Komise ocenila profesionální předvedení hřebce i jeho perspektivu do budoucna. Gratulujeme chovatelce, kterou je paní Ilona Heyrovská z Kamenice. Na druhém místě se umístila Johana Vášáryová a klisna Freedom (Farenheit x De Niro). Třetí nejlepší výkon předvedl jezdec Miroslav Deneš s klisnou Mademoisele Madeleine (Fürst Romancier x Jazz). V této kategorii měl český teplokrevník dva zástupce. Lucie Zavadilová z JK Kunčice sedlala šestiletou 90/506 Mon Amie (Monaco x Aquilino) z chovu pana Adama Kotyzy a jezdkyne Aneta Janovská valacha 90/444 Maroco (Monaco x Florencio) z chovu JŠ Valdštejnská obora.


text : Veronika Konvalinková

foto : Michaela Křížková @ginger_portraits







431 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page