top of page

Drezurní KMK zahájeny


Chovatelské soutěže KMK jsou pořádány pro mladé koně, za účelem testování užitkových vlastností ve vyšším stupni kontroly užitkovosti, s využitím výsledků pro kontrolu dědičnosti v průběhu sportovní sezóny na vybrané části populace. V letošním roce je pro seriál KMK připraveno 7 kvalifikačních kol ve skocích, dvě v drezuře a jedno ve všestrannosti.


Kvalifikace v drezuře si kůň může splnit na závodech KMK nebo na jiných závodech ve stejných úlohách odpovídající věkové kategorii koně. V případě kvalifikace koně z jiných závodů, než vypsaných kvalifikací KMK, nemá majitel koně nárok na finanční příspěvek za absolvování kvalifikace. Splnění kvalifikace na jiných závodech dokládá majitel koně nejpozději 16 dní před prvním dnem finále na emailovou adresu kmk@aschk.cz . Do finále se kvalifikuje kůň, který alespoň 1x dosáhl výsledku minimálně 65%.


V pátek 16.6.2023 proběhlo v ZH Písek 1. kvalifikační kolo soutěží KMK v drezurním ježdění. Přihlášeno bylo celkem 41 mladých koní, v nejpočetnější kategorii čtyřletých absolvovalo úlohu 4Ú/2022 13 klisen a 17 hřebců a valachů. Hlavní rozhodčí MUDr. Helena Žižková doprovodila každý výkon podrobným slovním komentářem, včetně doporučení pro další budoucí práci s mladým koněm.

Mezi čtyřletými klisnami vynikla 18/679 Consuela po 2465 Casual z matky 18/364 Classica po Cassilius. Tato hnědka s vysokým podílem holštýnské krve pochází z chovu pana Kříže z Hrbova. Jezdec Pavel Liška ji bezchybně provedl drezurním obdélníkem a zajistil si tak vysoké hodnocení za mechaniku pohybu, kde komise cval hodnotila známkou 8,1 a klus známkou 8,0 bodu. Klisna měla nejvyšší výsledek i za poslušnost, ochotu pod sedlem a pozitivně byla hodnocena aktuální kondice klisny i její budoucí perspektiva.


Jako třetí byla dekorována Angelique De Niro po 5310 Deni Niro Gold z matky 20/927 Avelange po Chico´s Boy. Klisna byla výborně předvedena teprve 14letou jezdkyní Annou Šestákovou. Při celkovém hodnocení vynikl zejména prostorný elastický a uvolněný klus. Komisi se klisna z chovu paní Dzyuby jevila jako dobře přiježděná a velmi perspektivní.


V první polovině hodnocených koní se umístila i Soňa Stejskalová s klisnou 22/106 Coca Cola N po 1746 Chico´s Boy z matky 22/483 Jenifer po Elmero B. Dobrou všestrannou přípravu této čtyřleté klisny umocňuje i fakt, že jsme ji mohli vidět i při letošním skokovém KMK. V drezurním obdélníku klisna předvedla dobrý výkon, z chodů byl vysoko hodnocen zejména prostorný, kráčivý a uvolněný krok.


Pozornému chovateli jistě neuniklo, že jsme ve startovních listinách mohli spatřit hned tři potomky hřebce 1746 Chico´s Boy. V kategorii čtyřletých hřebců a valachů předvedl 4. nejlepší výkon jeho syn 63/87 Charlie´s Fox z matky 63/536 Carnie Rook po Catango Z. Komise zvláště vyzdvihla kvalitní krok (8,2 bodu) a pozitivně zhodnotila ochotné uvolněné projetí úlohy. Poslušnost i budoucí perspektiva byla hodnocena známkou 7,8 bodu.


Mezi pětiletými měl český teplokrevník pouze jediného zástupce. Hřebec 21/367 Melody Sohn po 1053 Guidam Sohn z matky 64/433 Melody po Porter se s Nikitou Kodadovou umístil na třetím místě mezi hřebci a valachy.


Gratulujeme všem jezdcům, kteří se svými koňmi plemene český teplokrevník zúčastňují soutěží pro mladé koně. Jak je z výsledkových listin patrné, koně z českých chovných klisen jsou schopni podávat konkurenceschopné výkony i oproti zahraničním drezurním původům. Stále je ale co dohánět a my věříme, že koně domácího chovu budeme v drezurních obdélnících potkávat častěji.


Text a foto : Veronika Konvalinková


84 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page