top of page

Martinické MČR skoky – čeští koně na výsluní

Aktualizováno: 12. 8. 2022


Český teplokrevník zaznamenal na skokovém MČR v Martinicích velké úspěchy. Klisna Britania po Beethowen ze Susi po Colman, chovatele Jana Vaňhy, zvítězila s Terezou Svobodovou v náročné kategorii U25 (ST* + ST** + T* ), když ve třech kolech udělala jedinou chybu. Další dva ČT koně Demont (Drosselklang II) a Sam 20 (Askano-T) za ní byli na 6. respektive 8. místě a to si ještě vítězná Tereza Svobodová musela na nedělní poslední kolo vybrat ze dvou ČT klisen – protože s April Z (Aristo Z) měla po dvou kolech jedinou chybu, jenže do třetího směla nastoupit pouze s jedním koněm.

Reiki

Neméně úspěšná byla z pohledu ČT i nejtěžší kategorie MČR – seniorská (T* +T* +T**). Klisna ČT Reiky po Aristo Z z Regie po Federweisser z chovu a majetku Eleny Kopecké vybojovala s Jiřím Hruškou bronz v napínavém rozeskakování tří dvojic o poslední cenný kov. Ze tří těžkých kol si přinesla pouze 4 trestné body a čistým, rychlým výkonem v rozeskakování nedala soupeřům šanci.

Jespe

V kategorii žen vybojoval nejlepší umístění mezi ČT koňmi (4. příčku) valach Jespe po Manillon Rouge z holštýnské klisny Jespe po Caletto I s Veronikou Jelínkovou a tradičně hodně se českých teplokrevníků sešlo v soutěži družstev, kde 3 dokonce vybojovali bronz se zlínským týmem: Cannor po Cannavaro, Clann po Carbido a Secret Sonia po plnokrevném Tiznitovi.

Demont Tashita Andiamo

Český chov je na tom však ještě výrazně lépe, než naznačují tato umístění. Všechny tři kategorie jednotlivců totiž vyhráli koně narození v ČR, ale kromě Britanie registrovaní v zahraničních PK. V nejtěžší kategorii seniorů byli v první pětce hned tři koně narození v ČR – Carison, Reiky a Cornets Ninja. V ženách zvítězila Quadira po Quadam, stejně jako Carison z chovu firmy Mustang, která se stala nejúspěšnějším chovatelem tohoto mistrovství, bohužel neoficiálně, protože hannoverský svaz to asi nijak zvlášť neocení. Registrace do zahraničních PK bohužel podpořily rozkoly mezi jednotlivými českými chovatelskými spolky i uvnitř nich, ale nyní se situace výrazně uklidnila, pojďme se tedy vrátit k udržování národní hrdosti a udělat jméno v ČR narozeným koním i tím, že je budeme chovat v rámci našich vlastních plemenných knih. Když nás hannoverský, holštýnský či oldenburský kůň reprezentuje v zahraničí, málokdo si všimne, že je narozený v České Republice. Píši z vlastní zkušenosti, prošla jsem si obdobím registrací v Holštýnsku a náš nejlepší odchovanec NKH Mr Darcy, letošní vítěz 3 Velkých cen v USA, má u FEI sice zaregistrovaného chovatele Jiřího Mayera, ale jako zemi původu uvedené Německo – i když chybně, úřednice vycházela z holštýnského průkazu. Když bude mít v ČR narozený kvalitní kůň také české plemeno, udělá slávu českému chovu a tím zvedne jeho hodnotu i pro všechny ostatní, kteří pak nebudou muset platit poplatky zahraničním svazům a navíc budou moci využívat výhody, které se jim v tuzemských PK nabízejí.


text: Kateřina Hanušová

foto: Martina Kůstková

140 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page