top of page

Memoriál Ing. Stanislava Hošáka na Hanáckém Dvoře


Hřebčín HF Životice u Nového Jičína o víkendu uspořádal Memoriál Ing. Stanislava Hošáka. Jezdecký areál z podhůří Beskyd vzdal čest památce jednomu z největších odborníků na chov koní z 2. poloviny 20. století.


Stanislav Hošák starší (*1.4.1943 - 15.9.2022) byl významným a uznávaným chovatelem koní. Dvacet let působil jako vedoucí chovu koní v Albertovci, poté pracoval v hřebčinci Tlumačov jako inspektor chovu koní pro severní Moravu a Slezsko. Od roku 1993 byl vedoucím chovu koní Veterinární univerzity Brno ve Školním zemědělském podniku v Novém Jičíně a i na sklonku života působil jako inspektor pro Moravskoslezský kraj.

Memoriál se nesl ve vzpomínkovém duchu a krom parkurových soutěží představil i bohatý doprovodný program pro přítomné diváky. Nesměly chybět dětmi populární soutěže HobbyHorse , sázející dostala do varu ukázka dostihu poníků a v neposlední řadě všechny přítomné nadchla ukázka voltiže. Areál v současné době podporuje mladé naděje jezdeckého sportu a tak i skokové pony soutěže byly hojně početně obsazené.


Díky sponzorům byly závody štědře honorované věcnými cenami i finančními dotacemi. Vítězem soutěže stupně S* - Memoriál Ing. Stanislava Hošáka a Cena stáje Mustang se stal Jan Zwinger a sedmiletá hannoverská ryzka Kessy Polt. Nejlepším koněm plemene český teplokrevník byla vyhlášena klisna 65/343 Cocoa Girl nar. 2010 po Drosselklang II z matky Cabana po Calvero. S jezdcem a zároveň chovatelem Pavlem Holešovským zajela obě kola čistě a v celkovém pořadí se umístila na 5. místě. Potvrdila tak dobrou formu ze soutěže L** (120 cm), kde také zajela pátý nejrychlejší čas.



V Ceně firem Přívěsy Jelínek a Kentaur byla jako nejlepší zástupkyní plemene český teplokrevník vyhlášena klisna 61/557 Smile po Sir Edward z matky 61/374 Aquila po Aristo Z, z chovu ZP Hvězdlice. V soutěži L* (115cm) zajela Marie Anastazie Hošáková čistě obě fáze a v druhém nejlepším čase. Ihned za ní se umístila Natálie Špůrková a akcelerační klisna 90/137 Drahomíra novojická HF (Rico-HF x Federweisser). Do první desítky se vešli i dvojice Zdeněk Jarka s bělkou 90/381 Warrion (Warness ZH x Quick Lauro Z) a Roman Veselý s 50/558 Waldemarem (Quick Lauro Z x Kornett).

61/557 Smile (Sir Edward x Aristo Z)

Vítězkou Ceny firmy Kentaur na obtížnosti ZL (110 cm) se stala klisna 68/767 Dajána po Heartbreak ZH z matky 70/204 Denisa po Catalin IV-33. Jezdec Jan Malý ze stáje Montana provedl hnědku bezchybně parkurem a zajel i nejrychlejší čas v parkuru stupně Z. V úvodní soutěži dne jsme také mohli pozorovat nejpočetnější zastoupení koní plemene český teplokrevník. Třetí místo obsadila Tereza Benediktová s klisnou 53/668 Lipera (Quick Lauro Z x Catango Z) z chovu Víta Kachyni, čtvrtá příčka patřila Marii Anastazii Hošákové s pětiletou ryzkou 90/702 Jamie HF (Galandro ZH x Federweisser) . Na šestém místě se umístila zástupkyně Jezdeckého oddílu Šumperk - Viktorie Vokounová a bělouš 71/756 Žargo (Cool Paradise x Libero 6). Čistý parkur v obou fázích se také povedl dvojici Michaela Maňasová a valach 57/146 Aristo Sydney-P (Aristo Z x Grand Step). Osmá příčka patřila dvojici Terezie Švédová a 65/103 Ilconter (Lentimus x Gottward Rašín).


Rodokmeny těchto koní pan Ing. Stanislav Hošák starší důvěrně znal. Jistě by mu udělalo velkou radost vidět na předních příčkách potomky hřebců působících v Novém Jičíně. Chovatelé z širokého okolí se na něj mohli vždy s důvěrou obracet a krom odborné hipologické přednášky si odnesli i cenné rady ohledně připouštění svých klisen. Hřebčín HF Životice důstojně uctil jeho památku a věříme, že v rámci Memoriálu založil i novou tradici oblíbenou jak mezi jezdci, tak mezi chovateli.


Text : Veronika Konvalinková

488 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page