top of page

Mladé naděje ve Velké ceně Brna


61/320 Carte Blanche (Cascavello x Watergatte)

Pokračování Českého skokového poháru se tento víkend přesunulo z Martinic do Brna. V neděli 7.5.2023 pod taktovkou Petry Smékalové vrcholila Falton velká cena Brna v Areálu Veveří. Vítězem se stal Jan Štětina s hannoverskou klisnou Chabella Donna PS (Chacco-Blue x Sir Shutterfly). V tomto článku se zaměříme na koně plemene český teplokrevník, kteří o sobě dali vědět zejména v soutěžích Czech Junior Cup. Jezdci absolvovali v sobotu dvě kvalifikační kola a nedělní finále v obtížnosti 115/120 cm. Soutěže byli otevřené pouze pro děti a juniory, pro jezdce ve věku 11-15 let byla zvolena obtížnost L* a pro jezdce 16-18 let obtížnost L** (120 cm).


Do prvního kola nastoupilo 22 nadějných dvojic. V prvním kole postoupili do rozeskakování klisna 15/209 Olympie V (Aristo Z x Jasmin) a Erika Vejmělková, zástupkyně JK Hipo Jihlava se celkově umístila na šestém místě. Lepší a rychlejší čas měl junior Sebastian Klár s ryzkou 61/320 Carte Blanche (Cascavello x Watergatte). Tato akcelerační klisna pochází z chovu ZP Hvězdlice, stejně jako její bratr – plemenný hřebec 2824 Vulkán nemochovický. Nejmladším koněm v soutěži byl šestiletý 91/567 Warden z Hájů (Warness ZH x Phill), kterého sedlala Natálie Špůrková.


Druhá sobotní soutěž byla zároveň zařazena do Českého poháru ČJF v parkurovém skákání na styl. Mladá jezdkyně Gabriela Horká z JK Tandem v první soutěži inkasovala se zkušenou klisnou 14/849 Kigali (Heartbreak ZH x Landos) 4 body za shození překážky a i tak se s nejrychlejším časem ze základního kola umístila na celkově osmém místě. Při jízdě na styl už neponechala nic náhodě a se známkou 8,5 získala první místo. Druhá příčka patřila juniorce Emě Salákové ze Stáje Dvůr Židovice a dvanáctileté bělce 67/621Gina 11 (Drosselklang II x Faraday). Tuto akcelerační klisnu z chovu pana Oldřicha Bajera jsme v loňském roce mohli vidět v pražské O2 aréně při soutěžích obtížnosti ST*. Její sestra, téčková parkurová akcelerační klisna 67/114 Grace Federica po Federweisser je mistryní ČR v kategorii dětí z roku 2021. Třetí místo za stylovou jízdu získala Gabriela Horká s klisnou 16/949 Quibell 1 (Volonter-T x Lancester), této dvojici jsme mohli fandit před týdnem při Jarní ceně Písku. Na čtvrtém místě se umístila Natálie Špůrková a valach 67/762 Manillon V (Manillon Rouge x Ascot). Tato dvojice ze Sportovní stáje Nový Jičín – Hermelín klub si v neděli vylepšila parkurové konto druhým místem v obtížnosti ST*. Čistou stylovou jízdu zajela také Vanessa Langrová z JK M+M zfp a hnědý valach 59/202 Admiratio (Aristo Z x Cassini I).


V nedělním finále postoupilo do rozeskakování šest jezdců. Nejrychlejší čas zaznamenal Sebastian Klár a 61/320 Carte Blanche. O vteřinu za ním byla Gabriela Horká s 14/849 Kigali. Třetí příčka patřila Pavlíně Plotnárkové na švédské klisně Sympatii S (Spender S) . Čtvrtou dekorovanou dvojicí byla Anna Humplíková a akcelerační ryzka 53/679 Goldrista (Aristo Z x Conventer) z chovu JK Opava - Kateřinky. Jedna chyba v rozeskakování stála lepší umístění dvojici Vanessa Langrová a 59/202 Admiratio. Z jezdců sedlajících koně plemene ČT se v první desítce umístila i Lucie Palečková a klisna 53/252 Zarry (Oscar x Lantaan) z chovu pana Karla Růžičky.

53/252 Zarry (Oscar x Lantaan)

Startovní listina Velké ceny Brna byla opět přehlídkou špičkových původů sportovních koní. Mladí jezdci velmi dobře prezentovali své koně. Mnohé z těchto koní jsme mohli vídat i v soutěžích KMK a je dobře, že si svoji kvalitu drží i ve vyšších soutěžích. I pro děti a juniory potřebujeme kvalitní koně, díky kterým mohou sbírat zkušenosti u nás i v zahraničí. Že pro kvalitní hřebce nemusíme chodit daleko ukazuje například Aristo Z, jehož 5 potomků jsme mohli tento víkend sledovat : Admiratio (ZL, L*), Asile de Paix P (L**, S**, Goldrista (L*), Lotus HS (L**), Olympie V (ZL, L*).



Text : Veronika Konvalinková

Foto : Ivana Maršálková



125 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page