top of page

Nejlepší koně ČT v soutěžích všestrannosti

Aktualizováno: 17. 4. 2023


Český teplokrevník se začíná více a více prosazovat v soutěžích všestrannosti a proto by této disciplíně měla být věnována zvýšená pozornost jezdecké i chovatelské veřejnosti. Nejlepší koně tohoto plemene nacházíme mezi první dvacítkou nejlepších koní v žebříčku ČJF, což je v porovnání s ostatními disciplínami vynikající výsledek. Ukazuje se nám, že navzdory skokové specializaci v populaci stále převažují vlohy pro všestrannost, umožňující českému teplokrevníku uspět napříč spektrem jezdeckých disciplín.


V tomto článku se zaměříme na deset nejlepších koní plemene český teplokrevník v soutěžích všestrannosti. JIS v roce 2022 evidoval celkem 529 soutěžících koní. Když se zaměříme na zastoupení jednotlivých plemen koní v soutěžích všestrannosti, představují koně plemene český teplokrevník 51% mezi stovkou nejlepších koní dle žebříčku ČJF. Pokud k tomu přičteme i koně z dalších českých plemenných knih, zahrnují koně domácího chovu více než 75%.


Anglický plnokrevník tvoří v rodokmenech koní ve všestrannosti významný podíl. V žebříčku ČJF mezi stovkou nejlepších koní nalézáme 8 anglických plnokrevníků a dalších 13 koní s anglickým plnokrevníkem na pozici otce. Mezi nimi převažují koně po Scyris (6 potomků) a Tiznit (4 potomci). U dalších hřebců není vliv plemenné příslušnosti tak významný, převažují hřebci s jedním až dvěma potomky. Tři potomky mezi stovkou nejlepších koní ve všestrannosti pro rok 2022 má hannoverský 2890 Eibisch II a čtyři potomky bavorský hřebec 577 Rock´n Roll (20/656 Hanah, 68/514 Texas Rock, 35/778 Čiko 2, 49/158 Revue).


Nejlepším koněm ve všestrannosti pro rok 2022 byl valach 74/281 Manor. Tento hnědák z chovu Barbory Kubištové po hřebci Manillon Rouge se do roku 2019 prezentoval ve skokových soutěžích a od roku 2020 se s Miroslavem Trundou specializují na soutěže všestrannosti. Z úspěchů v mezinárodních soutěžích můžeme vyjmenovat například 4. místo v obtížnosti CCI3* v maďarském Kaposvaru a nebo 3.místo z mezinárodních závodů na Borové. Za rok 2022 jim patří stříbrná pozice z MČR seniorů. Sezónu zakončili na říjnových mezinárodních závodech v polské Strzegomi, kde s Manorem soutěžili v obtížnosti CCI3* a s klisnou Trnka-RUF obsadili čtvrtou příčku na úrovni CCI4*.


Klisna Trnka RUF v žebříčku ČJF získala s 15759 body celkově třetí místo. O stupeň výše je valach plemene KWPN Ferreolus po Jaguar Mail. Účastník olympiády Tokyu z roku 2021 startoval v roce 2022 na čtyřech mezinárodních závodech stupně CCI5* s Miloslavem Příhodou.


Hnědka 53/620 Trnka-Ruf z chovu Karla Růžičky mladšího po hřebci Corlensky-G pochází z albertovské rodiny 114 Turbína. Tato jedinečná klisna je šampionkou pětiletých koní ve všestrannosti v soutěžích KMK a v současné době reprezentuje Českou republiku na mezinárodních závodech stupně CCI4* s Miroslavem Trundou – v roce 2018 se společně kvalifikovali na mistrovství světa mladých koní ve všestrannosti ve francouzském Lion d´Angers, v roce 2021 se účastnili mistrovství Evropy ve švýcarském Avenches a splnili společně kvalifikaci pro Olympijské hry do Tokya, kde byla vedena jako náhradník za klisnu Shutterflyke (Sir Shutterfly x Kigali). V roce 2022 si dvojice odvezla například krásné čtvrté místo z mezinárodních závodů v polské Stzegomi.


Za olympioniky na pátém místě v žebříčku ČJF se ziskem 13153 bodu se jako čtvrtý nejlepší kůň plemene ČT umístil hnědák 48/818 Simon 14. Tento polokrevný valach po Scyris (POL) z chovu pana Jaroslava Adamce absolvoval v sezóně 2022 sedm startů na úrovni CCI3* s jezdkyní Danielou Lochmanovou. Z Humpolce si v srpnu odvezli první místo z finále Zlaté podkovy a dařilo se jim i na Borové, kde získali šesté místo z MČR seniorů.


Jako čtvrtý nejlepší český teplokrevník je pro rok 2022 valach 43/629 Starlington z chovu JŠ Valdštejnská obora. Celkové pořadí v bodování ČJF bohužel ovlivnil nevydařený závod na Borové, kde je z vedoucí pozice sesadila smolná chyba. Naopak předchozí závody v Humpolci byly úspěšné a dvojice si z finále Zlaté podkovy (CCN3*) odvezla druhé místo a rovněž druhé místo s Miroslavem Trundou zaznamenali v červenci na mezinárodních závodech v maďarském Kaposvaru.


Valach 24/286 Baloo The Bear po Cascavello uzavírá se ziskem 10534 bodu nejlepší desítku koní soutěžících ve všestrannosti za rok 2022. Hnědáka z chovu Adély Císařové jsme v sezóně 2022 mohli vídat v parkurových soutěžích stupně S* (125 cm), v drezurním obdélníku na úrovni S a ve všestrannosti v obtížnosti ST (CCI3*). Nejlépe se jim dařilo na mezinárodních závodech v německém Schwaigangeru, odkud si odvezli krásné 3. místo z 53 startujících koní na úrovni CCI2*. Dobře se jim závodilo i v září na Borové, odkud si odvezli bronz z MČR seniorů.


Na šestém místě mezi českými teplokrevníky se ziskem 10246 bodu umístil valach 13/873 Qaid z chovu pana Sukdoláka. Hnědák po hannoverském hřebci Quadam (Quite Easy I x Stakkato) s výkonností S* ve skocích a L v drezuře opět potvrzuje všestrannost tohoto plemene. S mladým jezdcem Matějem Sukdolákem rok od roku zvyšují obtížnost. Vrcholem sezóny 2022 byl start na úrovni T (CCI4*) v polské Strzegomi a účast na ME mladých jezdců v britském Hartpury.


Na čtrnácté pozici v žebříčku ČJF s 9809 body se umístila klisna 80/438 Amana po hřebci Pandrhola z klisny ČT 45/546 Aura po Renomee Z. V roce 2020 se účastnila MS mladých koní ve francouzském Lion D, Angers. V osmi letech se prezentovala na úrovni L** v parkurových kolbištích, mohli jsme ji rovněž vidět v drezurních soutěžích obtížnosti S (úloha JU) a absolvovala šest startů v soutěžích všestrannosti na úrovni CCI2*. Věříme, že sportovní vrchol má tato nadějná ryzka stále ještě před sebou.


Dalším koněm pana Sukdoláka v žebříčku ČJF je na 15. pozici hnědák 70/627 Figaro. Sestrou tohoto polokrevného hnědáka po Scyris je účastnice finále přehlídky tříletých klisen z roku 2009 – akcelerační klisna 57/877 Carisma po Carismo (vl.: D:S*, S:S**). Rovněž výkonnost Figara je zaměřená na více disciplín. S Matějem Sukdolákem startoval za JK Korzár Mladé Bříště v parkurech stupně S*, ukázal se i jako drezurní kůň v úlohách stulně L (DD,DJ). Pro dvojici jsou rozhodující soutěže všestrannosti, kde v loňském roce poprvé společně dosáhli úrovně ST ( CCI3*), v dubnu si z německého Kreuthu přivezli páté místo v soutěži CCI2* a v září svým výkonem zazářili na Borové a jsou tak úřadujícími mistry v soutěžích všestrannosti do 25 let.


Dalším koněm v pořadí je nepřehlédnutelný plemenný hřebec 2588 Laidal po Lyjanero z chovu paní Alice Hovjacké. Tento hnědák je na 8. místě v žebříčku nejlepších koní ČT a dle hodnocení ČJF získal za rok 2022 celkem 9138 bodu. Hřebec se prezentoval s jezdkyní Kateřinou Benediktovou v parkurech stupně S* a v červenci obsadil mezi parkurovými specialisty druhé místo v Memoriálu paní Jany Holé – soutěž L**. Ač si dvojice v roce 2021 vyzkoušela i drezurní závody, roce 2022 se již soustředili výhradně na všestrannost, kde byl vrcholem sezóny jejich start ve finále Zlaté podkovy na úrovni CCN3*. Následně formu potvrdili i v soutěži CCI2* na Borové, kde získali 3.místo a v listopadu vyhráli listopadovou rozlučku v Pardubicích (CCN2*).


Hned za Laidalem se na 17. pozici s 8570 body v žebříčku ČJF umístil valach 79/495 Lucky Boy-Š po hřebci Little Joe Ew (Lordanos x Chacco-Blue). Ač je tento hnědák zapsán do plemenné knihy slovenského teplokrevníka, jeho matka 41/166 Popelka po Papillion je zapsána jako ČT a v chovu MVDr. Jiřího Šťástka dala celkem 11 hříbat a v roce 2023 čeká hříbě po Tallmann TN. Sám Lucky Boy se jeví jako nadějný sportovec a s olympionikem Miloslavem Příhodou se v roce 2022 účastnili parkurových závodů stupně L** a ve všestrannosti společně absolvovali 8 startů v obtížnosti S (CCI2*). Přičemž v červnu se blýskli v polské Stzegomi, kde získali první místo z 61 startujících koní na úrovni CCI1*. Dařilo se jim i v červenci v Pardubících, kde získali první místo v seriálu Zlaté podkovy (CCN2*), následovalo třetí místo v polském Facimiechu (CCI2*) . Že jde o velmi nadějného koně i do budoucna, pouze potvrdilo druhé místo ve Finále KMK šestiletých koní.


Jako dalšího zástupce plemene český teplokrevník vám představíme klisnu 20/656 Hanah, která se v bodování ČJF s 8064 body umístila na 18. místě. Hnědka z Farmy Kozák po hřebci Rock´n Roll z plnokrevné matky se v soutěžích všestrannosti prezentovala s jezdkyní Marií Smolíkovou. Tato dvojice startující za JK Neveklov startovala v roce 2022 pouze 3x, ale rozhodně to stálo za to! Start v seriálu Zlaté podkovy v Přeštěnicích proměnily ve vítězství, v srpnu si ze Zlaté podkovy v Humpolci odvezly deváté místo a na MČR seniorů na Borové (CCN3*) nenašly přemožitele. Po drezuře byla dvojice až osmá, kros jí vyšel naprosto skvěle a ujala se vedení před Miroslavem Trundou s Manorem. Při skokové zkoušce měli také bezchybný výkon a jsou tak úřadujícími mistry ve všestrannosti pro rok 2022. Gratulujeme.


Pořadí Top-10 pro českého teplokrevníka uzavírá na 21.místě se ziskem 7764 bodu valach 3/630 Chesterton. Tohoto charizmatického hnědáka jsme s jezdkyní Adélou Císařovou mohli vidět v parkurových soutěžích stupně ST* , v drezurním obdélníku při úlohách obtížnosti S (JU,JD) a hlavně v šesti startech v soutěžích všestrannosti na úrovni ST (CCI3*).


Závěr :

Zvláštní poděkování patří chovatelům, majitelům a jezdcům, kteří se se svým týmem účastní mezinárodních závodů. Díky koním jako jsou Qaid , Baloo The Bear, Manon, Chesterton, 43/536 Cofi a 1/41 Cona Cia se i český teplokrevník může zařadit do oficiálního bodování WBFSH.


Za předsednictvo spolku Český teplokrevník mi do třetice dovolte poděkovat za příkladnou reprezentaci koní na našich i mezinárodních kolbištích. Přejeme vám úspěšnou sezónu 2023, budeme rádi, když nás o svých úspěších budete informovat prostřednictvím sociálních sítí @ceskyteplokrevnik a pomůžete tak lépe propagovat našeho českého teplokrevníka u nás i ve světě.


Veronika Konvalinková




1 215 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page