top of page

Nejlepší koně plemene ČT ve skokových soutěžích za rok 2022

Aktualizováno: 17. 4. 2023


Při hodnocení nejlepších koní plemene český teplokrevník vycházíme s veřejně dostupného výkonnostního žebříčku sportovních koní v databázi JIS ČJF. Do žebříčku jsou započteny všechny výsledky soutěží dokončené v běžném kalendářním roce plus výsledky ze zahraničních závodů, v nichž se koně účastní a následně jezdec (stáj) doloží výsledky zaměstnancům ČJF. V případě mezinárodních závodů FEI probíhá zápis do kariéry koně automaticky, avšak i tak může vložení výsledků trvat několik týdnů. Finálně se žebříček uzavírá do 20.1. následujícího roku.


Podmínkou zařazení do žebříčku je dokončení minimálně pěti započitatelných soutěží. Pořadí je vypočteno podle předem stanoveného klíče, přičemž důležitými faktory jsou obtížnost soutěže, počet trestných bodů, výsledné umístění dvojice Pro úplnost ještě uvedeme aktuální platnou tabulku přídavných koeficientů dle typu závodu :

autor foto : Marcel Runštuk

Na prvním místě kraluje dvojice Aleš Opatrný a valach 2/23 Forewer. Obhájili tak prvenství z roku 2021, kdy hlavně díky účasti na olympijských hrách v Tokyu žebříček ČJF atakoval 65 146 bodu. Na paty mu šlapal i hřebec Quimero M s druhým olympionikem Ondřejem Zvárou. Dvojici jsme mohli spatřit naposledy v prosinci v O2 aréně při závodech GCL, v loňském roce hřebec již do žebříčku nezasáhl. Valach Forewer měl opět více než vydařenou sezónu. Z úspěchů v roce 2022 uveďme například listopadové vítězství v Grad Prix (CSI2**) v Šamoríně či druhé místo v obtížnosti CSI*** v červenci rovněž na závodech v Šamoríně, červnové vítězství z mezinárodních skokových závodů CSI2** ve Zduchovicích, červnové vítězství na mezinárodních závodech Grand Prix (155 cm) v Olomouci nebo účast na mistrovství světa v dánském Herningu, kde dvojice výborně prezentovala Českou republiku i plemennou knihu českého teplokrevníka. Jak je vidět, když se český teplokrevník dostane do rukou profesionálů, jakým je Aleš Opatrný nebo Ondřej Zvára, je konkurence schopný i na mezinárodní scéně.


I přesto že nám jde hlavně o žebříček nejlepších koní ve skokových soutěžích plemene český teplokrevník, musíme zmínit i hannoverského hřebce Carison, který se v celkovém bodování ČJF umístil na 7. místě se ziskem 27 867 bodu. Zajímavostí je, že matka 65/329 Granada po 2706 Graf Czech je zapsána v plemenné knize českého teplokrevníka a po sportovní kariéře (vl.: S:S**) působila jako chovná klisna ve Stáji Mustang. Hřebec Carison absolvoval s Nikolou Bielkovou čistě všechna tři kola (T** 150 cm) a je tak úřadujícím mistrem ČR v parkurovém skákání pro rok 2022.


Na druhém místě v žebříčku nejlepších koní plemene ČT se tedy umístila klisna 72/801 Reiky. Oproti roku 2021, kdy dvojice v bodování ČJF obsadila ,,až“ 86. místo, si v sezóně 2022 značně polepšili. V sedle s Jiřím Hruškou výborně reprezentovala stáj JK Opava-Kateřinky na mezinárodních závodech v Olomouci, při Gold Tour (145 cm) obsadili ve finále 2.místo a na mistrovství republiky v Martinicích vybojovali po napínavém rozeskakování bronz. Že je nutné s dvojicí ve startovním poli počítat a rozeskakování mívají zpravidla bezkonkurenční, se ukázalo například při Velké ceně Ostravy, kdy jako jediní dokázali překonat základní kolo i finále bez penalizace.


Ihned za Reiky se umístila další klisna po hřebci Aristo Z. Tmavou hnědku 13/722 April Z z matky 19/324 Alda po Aldan jsme v loňském roce vídali v sedle s Terezou Svobodovou reprezentující stáj Horse Rhythm Team. Dvojice po celou dobu podávala vyrovnané výkony v soutěžích obtížnosti 135 - 150 cm a právem jim tak náleží třetí místo v tabulce.


Valach 65/354 Demont na čtvrtém místě představuje rovněž produkt Stáje Mustang, matkou je akcelerační klisna 65/1 Emma s hannoverským původem Everden x Carbid. Ze stejné rodiny pochází šampion přehlídky hřebečků 2022 : 46/544 Cale po Catero z matky 65/176 Lema po Le Patron. S jezdkyní Natálií Ulčovou se hnědák Demont pravidelně účastní národních i mezinárodních závodů v kategorii jezdců do 25 let.


Stájovou dvojkou (a nebo vlastně jedničkou?) je klisna 31/433 Britania z týmu Terezy Svobodové. Jezdkyně má výhodu, že si podle momentální kondice klisen může vybrat tu aktuálně lepší z nich. Dvojice je úřadujícím mistrem v parkurovém skákání mezi jezdci U25 a vítězství také zaznamenali na červnových mezinárodních závodech ve Zduchovicích, kdy v soutěži T* (145 cm) nenašli přemožitele. Že je klisna s mladou jezdkyní konkurenceschopná i ve vyšších soutěžích ukázali při v soutěži CSI*** v pražské Chuchle Areně.


O několik málo bodů méně inkasovala klisna 48/16 Kyren po Guidam Sohn. Ač o této klisně tvořící dvojici s jezdkyní Sárou Tomaidesovou nebylo příliš slyšet, mají za sebou poměrně intenzivní závodní sezónu a na konci srpna byla účast ve Velké Ceně Prahy na obtížnosti T**(150 cm) tou pomyslnou třešinkou na dortu.


Na 32. místě v celkovém hodnocení ČJF s 20457 body se nachází Cikaddo, valach narozený v roce 2013 po nikom menším než je legendární Balou du Rouet. Ač je zapsaný jako Německý sportovní kůň, jeho matkou je 18/250 Cikáda po Azol. Klisna s vlastní výkonností T** pocházející z netolické rodiny. Za stáj LH Praha Cikadda na úrovni T** jezdila v loňské sezóně Anna Helebrantová.


Na sedmém místě v tabulce nejlepších koní českého teplokrevníka se nachází ryzka 5/875 Tashita po Drosselklang II z matky 48/463 Zaranka. Tato vynikající ryzka je šampionkou přehlídky hříbat a finalistka celostátní přehlídky tříletých klisen ČT z roku 2015. V soutěžích nejvyšší obtížnosti (T*145 cm) je jejím jezdcem Petr Dohnal. Loni jsme mohli sledovat výborný výkon její sestry po Warness ZH. Jezdkyně Kateřina Veselovská výborně prezentovala klisnu 91/244 Xawarna v soutěžích KMK pro šestileté koně.


Na osmé pozici se umístil s celkovým počtem 17361 bodu valach 74/267 Jespe po Manillon Rouge. S jezdkyní Veronikou Jelínkovou získal 4.místo na MČR v kategorii žen a z výčtu úspěchů nesmíme vynechat ani 1. místo v soutěži T* (145 cm) při Velké Ceně Martinic.


Deváté místo patří 13/592 Kyrilovi (Federweisser x Veneur du Luc), který s jezdkyní Hanou Pokornou obsadil druhé místo v martinickém Grand Prix T* a celkově si připsal body za 32 startů v obtížnosti 125 - 150 cm.


O dvě příčky za Kyrilem s celkovým počtem 17 081 bodu nalézáme v žebříčku ČJF plemenného hřebce 2813 Helios 3 po 1659 Jimtown, kterého jsme v loňské sezóně mohli vídat v sedle s Jaroslavem Jindrou. Hřebec je od roku 2022 uchovněn i pro plemennou knihu českého teplokrevníka. Ač je zapsán do plemenné knihy KWPN, jeho matkou je akcelerační klisna plemene ČT 71/389 Kreace po Landos, která sama má sportovní výkonnost ST**.


Desáté místo mezi koňmi ČT a 76. místo v celkovém pořadí obsadil plemenný hřebec 2189 Hertvit ZH. Hřebec z chovu zesnulého MVDr. Vítů svou kariéru završil s píseckým jezdcem Jakubem Štěrbou úspěšnou sezónou 2022. Že sezóna bude stát za to, ukázala Jarní Cena Chuchle Areny Praha, kdy v soutěži S** vyhrál a v soutěži T* ho dokázal předjet pouze Karel Polák s hřebcem Tallmann TN. Dal o sobě vědět také při Memoriálu Jana Papouška v Martinicích, kdy v soutěži ST** získal 1. místo a páté místo v soutěži T*. Protože v českých kolbištích dosáhl už téměř všeho, došlo na konci roku k jeho prodeji do americké sportovní stáje.


Do tabulky mezi nejlepších 10 koní českého teplokrevníka se bohužel již s 15282 body nevešel valach 22/919 Perse NovaEqui. Tento hnědák reprezentoval s Michaelou Hanuščinovou Jezdecký klub Slavia VŠ Plzeň v soutěžích stupně T**(150 cm). V celkovém bodování ČJF mu patří 88. místo.


Žebříček nám na 96. místě se ziskem 14541 bodu uzavírá klisna 52/429 Carrista po Aristo Z, oproti výše uvedeným koním je její maximální dosažená výkonnost ST* (140), které dosáhla v loňském roce s jezdkyní Kateřinou Matuškovou reprezentující SK Sportino z.s. Těšíme se, že o této dvojici ve sportu ještě uslyšíme.


Do stovky nejlepších koní ve sportovním žebříčku ČJF se vešla také klisna 6/992 Trianka po Cascavello z matky Triana po Topas-23. Klisna se umístila na 99. místě s počtem 14 414 bodu. Trianka v loňském roce reprezentovala JK Mělník a společně s jezdkyní Kateřinou Mestenhauserovou se účastnili soutěží stupně ST** (140 cm).



Závěr

· Úroveň parkurového skákání i koní v České republice se neustále zvyšuje. Pořadatelé se nebojí zařadit své meetingy do seznamu mezinárodních závodů a jezdci tak mají i možnost zařadit se do oficiálního bodování WBFSH či mezinárodního Longines raking FEI. Tak aby byl český teplokrevník skutečně na výsluní, je před námi stále hodně práce. Bez vás jezdců, majitelů, sponzorů a chovatelů to ale nepůjde.

· Nabídka plemenných hřebců se na počátku připouštěcí sezóny opravdu široká a každý má dle svých finančních možností a chovatelské intuice možnost připustit plemeníkem špičkové světové úrovně. Základem každého plemene jsou však kvalitní klisny, kterých máme i u nás doma dostatek. Bohužel chovatelé příliš často dbají na rady neodborných znalců a snaha odchovat šampiona se tak míjí účinkem. Stále chceme z českého teplokrevníka mít všestranného spolehlivého koně pro amatéry, avšak naším cílem je z něj udělat konkurenceschopné plemeno, které bude mít respektovaný zvuk i v evropském měřítku.

· Na závěr ještě trochu statistiky. Z hlediska zastoupení jednotlivých plemen v nejlepší stovce skokových koní v ČR za rok 2022 dominují s 21 koňmi zástupci plemene KWPN. Celkem 15% představují ostatní plemena, zastoupená pouze jedním koněm. Druhým nejpočetnějším plemenem je tedy Oldenburský kůň zahraničního chovu. Český teplokrevník zaujímá stejně jako holštýnský kůň 12% z celkového součtu koní. Pokud k tomu přičteme i počet koní narozených v České republice, je z grafu patrný velmi potěšující zvyšující se trend a celkové zlepšení úrovně domácího chovu koní.

· Z hlediska zastoupení jednotlivých otců v rodokmenech nejlepších skokových koní v žebříčku ČJF za rok 2022 je statistika již mnohem roztříštěnější. Díky celosvětovému trhu, dostupnosti koní i inseminačních dávek je průřez původem opravdu světový a na našich kolbištích tak potkáváme potomky hřebců hvězdných jmen, jako jsou například Chacco Blue, Mylord Carthago či Kannan. Pozitivní pro chovatele českého teplokrevníka je, že mezi stovkou nejlepších koní jsou 4 po Guidam Sohn (Grazie 1, Giovanny, Kyren, Ghostrider TN Z), tři po Drosselklang II a tři po hřebci Aristo Z.


Za předsednictvo spolku Český teplokrevník mi dovolte poděkovat za příkladnou reprezentaci koní na našich i mezinárodních kolbištích. Přejeme vám úspěšnou sezónu 2023, budeme rádi, když nás o svých úspěších budete informovat prostřednictvím sociálních sítí @ceskyteplokrevnik a pomůžete tak lépe propagovat našeho českého teplokrevníka u nás i ve světě.


Veronika Konvalinková




842 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page