top of page

Nejlepší koně plemene ČT ve skokových soutěžích za rok 2023



Při hodnocení nejlepších koní plemene český teplokrevník vycházíme z veřejně dostupného výkonnostního žebříčku sportovních koní v databázi JIS ČJF. Do žebříčku jsou započteny všechny výsledky soutěží dokončené v běžném kalendářním roce plus výsledky ze zahraničních závodů. Podmínkou zařazení do žebříčku je dokončení minimálně pěti započitatelných soutěží. Pořadí je vypočteno podle předem stanoveného klíče, přičemž důležitými faktory jsou obtížnost soutěže, počet trestných bodů, výsledné umístění dvojice Pro úplnost ještě uvádíme aktuální platnou tabulku přídavných koeficientů dle typu závodu :



Pro rok 2023 s 57 206 body dominuje žebříčku skokových koní čtrnáctiletý belgický teplokrevník Kas-sini DC po holštýnském hřebci 5039 Cassini I z matky po Darco. Spolehlivý skokan se stabilní výkonností T* (145) až po GP (160 cm) se pravidelně účastní mezinárodních závodů nejvyšší úrovně. V roce 2023 zaznamenal vynikající 6. místo v St. Tropez na úrovni T** a pravidelně se účastní soutěží GP v rámci GCT za tým Monaco Aces. V červenci získali s jezdkyní Sárou Vingrálkovou druhé místo na pražském CSIO4* a v říjnu potvrdili skvělou formu vítězstvím v Gold Tour Grand Prix Šamorín. Sezónu společně zakončili pátým místem v soutěži T** konané v belgickém Mechelenu. Gratulujeme k vynikajícím výsledkům. Nezbývá než doufat, že nejlepší jezdci České republiky si pro reprezentaci ve vysokých soutěžích budou vybírat také z koní domácího chovu, jejichž konkurenceschopnost rok od roku stoupá. 


Příkladem může být hannoverský hřebec 1738 Carison, který se v bodování ČJF umístil na 5. místě a polepšil si tak oproti loňskému roku o tři pozice. Hřebec po Campbel z české matky 65/329 Granada 13 po Graf Czech pochází z chovu Stáje Mustang. Spolu s jezdkyní Nikolou Bielikovou získali v roce 2022 mistrovský titul ČR v parkurovém skákání a udrželi si skvělou formu i v letošním roce. Květnové závody Světového poháru v Budapešti přinesli dvojici čtvrté místo v soutěži T*** (155 cm). Stabilní výkony na závodech nejtěžší úrovně kvalifikovali dvojici do Prague Playoffs CSI5*, kde úspěšně reprezentovali Českou republiku. Gratulujeme. 



Nejlepším koněm plemene český teplokrevník se s počtem 42 644 bodu stala klisna 72/801 Reiky z chovu paní Eleny Kopecké z Valašského Meziříčí. Forma této jedinečné ryzky po Aristo Z z matky 72/391 Regie po Federweisser se rok od roku zvyšuje. Dvojice Jiří Hruška z JK Opava Kateřinky a klisna Reiky zažili fenomenální závěr sezóny v soutěžích CSI5* v rámci Prague Playoffs. Sezónu 2023 zahájili vítězstvím v GP Šamorín (145 cm) a v květnu slavili vítězné T**(150 cm) v Budapešti. V srpnu zvítězili ve Velké ceně Opavy a ve finále ČSP skončili těsně pod stupni vítězů. Formu na vrchol sezóny ladili v září a v říjnu v Šamoríně, kde absolvovali soutěže stupně T na úrovni 145-155 cm. 


Že Češi dobré koně dělat umí, dokazuje i další produkt stáje Mustang. Hřebec 2536 Drover po Drosselklang II z matky po Cassini II byl pro plemennou knihu ČT zařazen v roce 2018. Aktuálně se tento temperamentní ryzák věnuje sportovní kariéře s jezdkyní Nikolou Bielikovou, se kterou v roce 2023 startoval za JK Sapril na úrovni T**. 



V loňské sezóně se v parkurových kolbištích dařilo klisně 7/640 Lara 13 po Lordanos z matky Lopez 23 Lena z chovu paní Petry Charvátové z Mohelnic. Oproti roku 2022 se jejich forma několikanásobně zvedla a s jezdkyní Lindou Portychovou zaznamenaly několik cenných úspěchů na národních i mezinárodních závodech. Ač většinu roku dvojice závodí v zahraničí na úrovni T* (5. místo z června ve francouzském Lieru), v červenci se blýskly před pražskými diváky vítězstvím v soutěži ST** (140 cm) v rámci CET Prague Cupu. Cenné body do žebříčku v září přineslo i 2. místo v soutěži ST** a 9. místo v soutěži T* (145 cm) v ČSP Velké ceny Hořovic. Dvojice byla vidět o dva týdny později ve finále, kdy si 9. místo zopakovali v soutěži ST** (140 cm) a formu potvrdili 6. místem ve Velké ceně Prahy obtížnosti T**(150 cm). Na závěr sezóny absolvovaly mezinárodní závody v Šamoríně, kde v Gold Tour T* zvítězily, když jako jediní zajely čistý parkur. Gratulujeme.  


Třetí nejlepší kůň plemene ČT obsadil v žebříčku ČJF s 29 183 body 33. příčku. Valach 65/354 Demont po Drosselklang II z matky Emma po Everden je dalším úspěšným chovatelským produktem Stáje Mustang. Spolu s jezdkyní Natálií Ulčovou reprezentují v soutěžích obtížnosti T*** Jezdeckou stáj Fresta Brno. V sezóně 2023 se několikrát zúčastnili slavnostního dekorování a nejednou stáli na stupních vítězů. Můžeme vzpomenout například květnové mezinárodní závody v Praze, kde v prvním kole obsadili 3. místo v soutěži ST** (140 cm), hned za Terezou Svobodovou s Britanií.  Ve druhém kole již dvojice nenechala nic náhodě a s nejrychlejším časem obsadili 1. příčku. Další úspěch přišel 11.6.2023 ve Velké Ceně Jitravského dvorce, když zvítězili v soutěži obtížnosti T**. Vítězství si odvezli v červenci i z mezinárodních závodů CSIU25 v Šamoríně, kde nenašli přemožitele v soutěži do 135 cm a ani o den později v obtížnosti ST** (140 cm). V Grand Prix T* s jednou chybou získali krásné 6. místo. O level výše bylo zduchovické mistrovství ČR v kategorii U25. Dvojice absolvovala jednu soutěž s nulou a dvě s dobrým časem, ale jednou chybou což v součtu znamenalo konečné 4. místo. V září se jim podařilo udržet formu i ve Velké Ceně Hořovic, kde v soutěži T* zajeli třetí nejlepší výsledek. Ve finále ČSP obsadili konečné 2. místo v kategorii U25 a soutěží ST* (135 cm). Gratulujeme. 


Mezi stálice parkurových kolbišť patří desetiletá hnědka 48/16 Kyren po Guidam Sohn z matky Alberta po Landos. Klisna z chovu Rudolfa Skřivana absolvovala v sezóně 2023 celkem 14 startů s jezdkyní Sandrou Tomaidesovou na úrovni ST** až T***. Z úspěchů můžeme vyjmenovat například vítězství v Jarní ceně Chuchle Arena Praha z května. Velkým úspěchem bylo v červnu i bezchybná jízda v Poháru národů a 9. místo z Grand Prix (155 cm) z NC EEF Bratislava.  


Hřebce 1991 Quimero M po Guidam Sohn z matky 24/634 Mersi po Porter není třeba díky účasti na olympijských hrách s Ondřejem Zvárou v roce 2021 představovat. V roce 2023 jej na mezinárodních závodech prezentuje jezdkyně Tereza Veselá. Úspěšnou sezónu zahájili březnovým vítězstvím v soutěži T* (145 cm) na mezinárodních závodech v italské Gorla Minore. Českému publiku předvedli ukázkovou formu v červenci na CET Prague Cupu. Skvěle rozjetou sezónu zakončili  belgickém Opglabbeeku, kde v těžké konkurenci získali vynikající třetí místo v soutěži CSI3* (155 cm) Grand Prix. 


Druhým olympionikem je valach 2/23 Forewer po Caruso z matky Gina po Grossadmiral. V roce 2023 absolvoval s Alešem Opatrným mezinárodní závody v jarní části sezóny a i tak stihl nasbírat 26 710 bodu a získat 42.místo v žebříčku ČJF. V únoru předvedli perfektní výkon v rámci CSI4* Big Tour na mezinárodních závodech ve francouzském Vejer de la Frontera, kde si dojeli pro druhé místo. V dubnu potvrdili vynikající formu v italském Arezzu, když v soutěži T** získali 7. místo ze 100 dvojic a o dva dny později se umístili na 11. místě v Grand Prix (155 cm).  


Stáj LH Praha reprezentuje valach českého chovu Cikaddo po Balou du Rouet z matky 18/250 Cikáda po Azol. V žebříčku ČJF se s 24 943 body umístil na 46. pozici. S Annou Helebrantovou absolvovali v roce 2023 intenzivní sezónu v soutěžích úrovně S** až T**. Z výčtu všech úspěchů můžeme vyzdvihnout květnové druhé místo na mezinárodních závodech CSIY v Praze, kde získali 2. místo v soutěži ST** (140 cm) a o den později si zlepšili skóre druhým místem v Grand Prix T* (145 cm).  V červencovém Prague CET Cupu získali 3.místo v Silver Tour (135 cm). Dobrou formu se jim podařilo udržet až do listopadových závodů CSI2* v pražské O2 Aréně, kde se jim ve velké konkurenci skvěle dařilo a podávali stabilní sportovní výkony. 


Sedmým nejlepším koněm plemene český teplokrevník pro rok 2023 je klisna 31/433 Britania po Beethowen z matky Susi po Colman. Klisna z chovu pana Jana Vaňhy dlouhodobě sbírá úspěchy s jezdkyní Terezou Svobodovou. V dubnu si na mezinárodních závodech CSIOY ve Zduchovicích dojeli pro vítězství v soutěži ST**(140 cm). Vynikající výsledek zaznamenali i v dubnové velké ceně Martinic, kde se s rychlou čistou jízdou umístili na 3. příčce v soutěži ST* (135 cm) a ve finále soutěže T* obsadili konečné šesté místo. V květnu uspěly na mezinárodních závodech CSIY v Šamoríně a ze soutěže ST* si odvezli cenné vítězství. V červencovém Prague CET Cupu získali 2.místo v Silver Tour (135cm) Finále ČSP U25 završily ve Velké ceně Prahy, kdy jim v soutěží ST* patřila čtvrtá příčka a ve finálovém rozeskakování soutěže ST** získali celkové 9. místo. 


Nováčkem mezi stovkou nejlepších parkurových koní v České republice pro rok 2023 je valach 61/519 Coudy 5 po Colato R z matky Matea po Dietward-84. S Rozálií Pichrtovou absolvoval 42 startů na národních i mezinárodních závodech obtížnosti S** až T*. V průběhu sezóny stanuli nekolikrát na stupních vítězů. Zmínit můžeme například červnové vítězství v soutěži ST* na mezinárodních závodech CSIOJ  v maďarské Bálboně*. Skvělé výsledky předvedla dvojice v juniorských soutěžích na mezinárodních závodech v Olomouci. Cenným úspěchem bylo 2. místo v soutěži S** (135 cm), 9. místo v ST* a 2. místo Juniors Grand Prix 140 cm.  V srpnu si přivezli dvě vítězství z Šamorína, když zvítězili v soutěži S** i ST**. Úspěch na témže místě zopakovali zářijovým vítězstvím v soutěži ST* ve finále Silver Tour ST* a na závěr sezóny se blýskli na CSI2* v O2 Aréně, kde startovali na úrovni T*. Jelikož  na Prague Playoffs patřila jezdkyně k nejmladším účastníkům, věříme, že má ty největší úspěchy před sebou a držíme pěsti do letošní sezóny. 


Druhým potomkem hannoverského hřebce Drosselklang II ve výkonnostním žebříčku je ryzka 5/875 Tashita z matky 48/463 Zaranka po Przedswit XVI-64. Sezonu zahájili s jezdcem Petrem Dohnalem v dubnu druhým místem v soutěži ST* a vítězstvím v soutěži ST** ve Zduchovicích. Na stejném místě stanuli znovu na stupních vítězů o měsíc později v soutěži ST* (135 cm). Že se jim ve Zduchovicích daří, potvrdili i na červnových mezinárodních závodech, kde v soutěži ST**(140 cm) získali 4. místo. O obtížnost výše se posunuli v červencové olomoucké Velké ceně Banky Creditas, kde ve finále soutěže T* získali 3.místo. Další kolo ČSP v Opavě se jim také vydařilo na výbornou, z Big Tour ST* 135 cm si odvezli 5. místo a ve Velké Ceně si z obou kol udrželi čisté konto a získali 2. místo hned za Jiřím Hruškou s klisnou Reiky. V září si z ČSP v Hořovicích odvezli 3. místo v soutěži ST* a o den později stvrdili dobrou formu vítězstvím v soutěži ST**(140 cm). Sezónu 2023 zakončili Velkou cenou Prahy, kde si z obtížnosti T** odvezli sedmé místo. 


Jako 10. nejlepší český teplokrevník se pro rok 2023 v žebříčku umístil valach 74/267 Jespe po Manillon Rouge z matky Jespe po Caletto I. S jezdkyní Veronikou Jelínkovou v červnu v Jítravském dvorci vyhráli soutěž stupně S**. O měsíc později zvítězili v olomouckém ST* (135 cm). Na konci sezóny si udrželi dobrou formu v soutěžích ST** až T*. 


Do první stovky nejlepších koní startujících v parkurových soutěžích se s 19 373 body vešla i klisna 66/690 L-Querida po Quaid FRH z matky 65/194 Lanarca po Aristo Z. Klisnu z chovu pana Pinkavy sedlal v roce 2023 jezdec Marek Klus. Po dvouleté pauze spolu absolvovali 32 soutěží obtížnosti S* - ST* z čehož dvanáctkrát zvítězili a devětkrát získali druhé nebo třetí místo. Ze všech úspěchů vzpomeňme vítězství v soutěži ST* na květnových mezinárodních závodech v Budapešti, vítězství v S** na mezinárodních závodech ve Zduchovicích v červnu, vítězství v Silver Tour S** na CSI2*-W Olomouc. V červenci si formu ještě vylepšili a česká hymna hrála i v soutěži ST* (135 cm) na CSI3* Šamorín. V srpnu se blýskli před domácím publikem vítězstvím v Medium Tour S** i v Big Tour ST* při Velké ceně Opavy. Úspěšná byla v září i Velká cena Litomyšle, kde v soutěži S** zvítězili a ve Velké Túře ST** získali 2. místo 


Nejlepší koně plemene český teplokrevník ve skokových soutěžích za rok 2023 :


pořadí ČJF

body

jméno

nar.

otec

otec matky

chovatel

1.

6.

42644

Reiky

2013

Aristo Z

Federweisser

Kopecká Elena

2.

25.

30582

Lara

2011

Lordanos

Lopez

Charvátová Petra

3.

33.

29183

Demont

2010

Drosselklang II

Everden

Stáj Mustang s.r.o.

4.

35.

28693

Kyren

2014

Guidam Sohn

Landos

Rudolf Skřivan

5.

41.

26864

Quimero M

2007

Guidam Sohn

Porter

Čechová Lenka

6.

42.

26710

Forewer

2011

Caruso

Grossadmiral

Opatrný Václav

7.

58.

24006

Britania

2010

Beethowen

Colman

Vaňha Jan

8.

69.

21572

Coudy

2012

Colato R

Dietward-84

Karásková Kamila

9.

80.

20570

Tashita

2012

Drosselklang II

Przedswit XVI-64

Filípková Martina

10.

91.

19457

Jespe

2012

Manillon Rouge

Caletto I

Kubištová M.

11.

92.

19373

L-Querida

2013

Quaid

Aristo Z

Pinkava Lubomír



Závěr : 

Na základě odhadu plemenné hodnoty dle výsledků koní ve skokových soutěžích je český teplokrevník v posledním desetiletí objektivně konkurenceschopný oproti zahraničním plemenům. Aby bylo možné udržet krok českého chovu sportovních koní se zahraničními svazy produkujícími sportovní koně, je třeba vybírat pro plemenitbu pouze geneticky nejlepší jedince. Od roku 2020 je pro všechny sportovní plemenné knihy v ČR použito nové vyhodnocení plemenných hodnot – skokových indexů, které se zobrazují u jednotlivých koní v PK-online. Pro úplnost dokládáme genetický trend - křivka znázorňující zlepšení nebo zhoršení skokových vlastností koní v čase. Lze tak usuzovat, že z genetického hlediska je rozdíl mezi koňmi ČT a koňmi jiných zahraničních plemen dnes již minimální. Detailní vyhodnocení šlechtitelského programu pro plemeno český teplokrevník naleznete na našem webu : https://www.ceskyteplokrevnik.cz/kopie-svaz . 


Pro úplnost tohoto článku se detailněji zaměříme na sto nejlepších koní ve skokových soutěžích dle výkonnostního žebříčku JIS. Pro rok 2023 dominují stejně jako v předchozím roce z 23% zástupci plemene KWPN a z 15% koně holštýnského chovu. Koním plemene český teplokrevník patří stejně jako v loňském roce třetí příčka a 11% z celkového počtu koní. Pokud k tomu přičteme i počet koní narozených českým chovatelům, ale zapsaných do zahraničních plemenných knih, byl by podíl koní domácího chovu v Top100 o poznání vyšší.  Podíl koní plemene český teplokrevník v soutěžích nižší obtížnosti stoupá a celkové zastoupení koní ČT tvoří 50% ze všech startujících koní (pro rok 2023 vyhodnotil výkonnostní žebříček JIS 3230 koní ve skokových soutěžích).




Protože chovatelská sezóna je doslova za dveřmi, rozebereme si sto nejlepších koní ve skokových soutěžích ještě podrobněji. Z hlediska zastoupení jednotlivých otců v rodokmenech  skokových koní je i pro rok 2023 statistika značně roztříštěná a pro lepší posouzení by bylo třeba využít mnohem větší soubor, než je první stovka koní. Co může být z chovatelského hlediska zajímavé je 5 potomků hřebce Diarado v tomto elitním žebříčku : Fischerdante, Django S, Departure, Zeta 2 a Kronos. Třemi potomky jsou zastoupeni hřebci Drosselklang II, Guidam Sohn, Kannan, Tangelo van het Zuthoeve a Ziccoro Blue VDL. Mezi stovkou koní nalézáme další hvězdné původy nejlepších skokových hřebců dle žebříčku WBFSH : Diamant de Semilly, Chacco-Blue, Casall nebo Eldorado van de Zeshoek. Bez povšimnutí nelze nechat ani hřebce Zambesi TN, který v roce 2023 obsadil 67. místo v žebříčku WBFSH a v roce 2024 bude chovatelům k dispozici v ZH Písek prostřednictvím inseminace čerstvým spermatem.  


Český teplokrevník stoupá na kvalitě v očích zahraničních chovatelů i díky mezinárodně úspěšným parkurovým koním, kterým se v sezóně 2023 podařilo připsat si cenné body do tohoto prestižního žebříčku : 


Za předsednictvo spolku český teplokrevník mi na závěr dovolte poděkovat chovatelům, majitelům a jezdcům za reprezentaci koní plemene český teplokrevník na českých i zahraničních parkurových kolbištích. Přejeme vám úspěšnou sezónu 2024, budeme rádi, když nás o svých úspěších budete informovat prostřednictvím sociálních sítí @ceskyteplokrevnik a pomůžete tak lépe propagovat našeho českého teplokrevníka u nás i ve světě.


Veronika Konvalinková


548 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page