top of page

Přehlídka tříletých koní se zaměřením na mechaniku pohybu

Součástí Finále Českého drezurního poháru a finále KMK v drezuře byla 24.9.2023 i Přehlídka tříletých koní se zaměřením na mechaniku pohybu. Akci ve Zduchovicích uspořádal spolek Český teplokrevník z.s. za podpory ASCHK ČR.


V sobotu 23.9.2023 byli mladí koně předváděni na ruce. Nejprve se kůň komisi předvedl v zastavení, v zootechnickém postoji. Komise ve složení : Hana Civišová, Eva Šimáčková posoudila plemenný typ, pohlavní výraz a exteriér. Při předvedení v pohybu na ruce komise hodnotila mechaniku pohybu v kroku a v klusu. Po předvedení byli diváci seznámeni s podrobným slovním komentářem, stejně jako druhý den, kdy probíhalo posouzení mechaniky pohybu pod sedlem. Ve druhé části přehlídky jsou koně předvádění v drezurním obdélníku. Ve skupině dvou až tří koní absolvují velenou úlohu předepsanou pro zkoušku mechaniky pohybu a ovladatelnosti. Hodnotí se krok, klus, cval, pracovní ochota a charakter známkami v rozsahu 1-10 bodů.


Nejlépe byl komisí hodnocen hřebec Leonardo Vivaldi po Le Vivaldi z matky Dolce Vita po Desperados. Temperamentní vraník z chovu paní Markéty Musilové a v majetku Vandy Bělinové byl hodnocen nejvyššími známkami za exteriér (8,21) . V pohybu ukázal čistý kvalitní kráčivý krok (7,8), velmi dobrý klus (8,5) a dobře proskočený cval (8,3).


Druhým velmi nadějným drezurním koněm byla klisna Red Secret S po Secret z matky Rezeda po Sarkozy. Klisna z chovu paní Jany Svobodové obdržela vysoké známky za mechaniku pohybu při předvedení na ruce i pod sedlem.



Na třetím místě byla vyhodnocena klisna Ethia po De Niro Gold z matky Eiwen D po Ladinos. U klisny z chovu paní Boženy Kodlové a v majetku Petry Dudové ocenila komise kvalitní exteriér (8,11), výbornou pracovní ochotu i charakter (8,4) a kvalitní prostorný klus.


Děkujeme všem majitelům těchto nadějných tříletých koní za příkladné předvedení. Všichni prokázali pracovní ochotu a vynikající charakter. Díky spolupráci s ASCHK ČR měli koně ve Zduchovicích zajištěno ustájení zdarma a byl jim poskytnut i příspěvek na dopravu. Těšíme se, že tyto mladé naděje uvidíme příští rok v drezurním obdélníku.




Text a foto : Veronika Konvalinková


Protokol přehlídky tříletých koní_Zduchovice_2023
.pdf
Stáhnout PDF • 191KB




97 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page