top of page

Seriál KMK již zná své šampiony pro rok 2022

Aktualizováno: 17. 4. 2023

V ZH Písek vyvrcholil seriál soutěží pro mladé koně velkým finále. Vše začalo již ve čtvrtek 1.9.2022 zahajovacími tréninky, kde mají mladí koně možnost seznámit se s prostředím a parkurem nanečisto. Finále se mohou účastnit pouze koně kvalifikovaní z jednotlivých kol, kvalita účastníků je tedy velmi vysoká a pro zajištění maximální objektivity při rozhodování posuzovali všechny soutěže 3 komisaři, včetně nezávislého německého posuzovatele pana Wehrmanna, který každý výkon doplnil i detailním slovním komentářem.

Cannor

Finále KMK je dvoukolová soutěž, přičemž pro konečné pořadí je důležitý součet bodů z obou kol. Pro čtyřleté koně zůstává obtížnost na úrovni ZL, pro pětileté a šestileté koně se v druhém kole obtížnost zvyšuje. Páteční program vyvrcholil soutěží sedmiletých a starších plemenných hřebců na úrovni ST*, která byla zvlášť dotována částkou 20 000 Kč. V této chovatelsky i divácky atraktivní soutěži si nejlépe vedl Jiří Tměj a hřebec 2469 Crosby DK (Cachas x Sandro Z). Na druhém místě se umístil tlumačovský plemeník 2481 Cannor (Cannavaro x Catango Z) a Zdeněk Žíla. O vteřinu pomalejší čas měl Jaroslav Jindra a 2813 Helios (Jimtown x Landos). Fotogalerie z této soutěže od Martiny Kůstkové je pro vás připravena na našem FB.

Alfa La Sophia Tsunami

V soutěži pro čtyřleté klisny se pořadí favoritů promíchalo hned po prvním kole. Mezi reprezentantkami plemene český teplokrevník se nejlépe vedlo ryzce 43/830 Alfa 50 (Aristo Z x Comero) , která se s jezdcem Petrem Vančurou umístila na celkovém čtvrtém místě, o vyšší příčky je bohužel připravila chyba v prvním kole. Bezchybný parkur v druhém kole se nepodařil ani Renatě Vlkové s klisnou 65/821 La Sophia (Aristo Z x Quick Lauro Z), i tak v konečném pořadí brala páté místo. Hned za nimi se umístila Kateřina Benediktová a tlumačovská hnědka 90/705 Tsunami ( Cola x Edminton).

Espace Rolex Šargoun Eldorado 45

Zato u čyřletých hřebců a valachů se překvapení na prvních třech místech nekonalo. I po druhém kole zůstal ve vedení písecký jezdec Jakub Štěrba a plemeník 2850 Eldorado 45 (Eldorado van de Zeshoek x Lord Pezi). V obou kolech si od komisařů vysloužil hodnocení přes 27 bodů a vysoké známky za styl skoku. Po vydařeném parkuru v druhém kole se na stříbrnou příčku přesunul Miloslav Příhoda a hřebec 2856 Cante Royal (Cantos x Calmando). Jezdkyně Karin Mestenhauserová a hřebec 13/143 Espace (Chin Champ´s Calando x Carismo) předvedli velmi pěkný výkon, bohužel jeden trestný bod za čas je posunul na třetí příčku. Ze zástupců plemene český teplokrevník se dařilo i Janu Pavličkovi. S hřebcem 90/690 Rolex Šargoun (Guidam Sohn x Przedswit XVII-31) se po prvním kole se ziskem 26,1 bodu umístili na páté příčce, bohužel chyba v druhém parkuru je odsunula až na osmé místo.

Elvista Lulu Hot Love

O titul Šampionky pětiletých klisen se v soutěži stupně L* a L** (120cm) ve druhém kole utkalo celkem 17 klisen kvalifikovaných do finále. Klisny českého teplokrevníka se umístily v první trojce, ovšem až do osmého místa rozhodoval každý půl bod navíc. Bezchybnou stylovou jízdou přesvědčila komisaře o svém prvenství klisna 90/559 Elvista (Elvis ter Putte x Aristo Z) s Jiřím Hruškou a po druhém kole se ziskem 27,7 bodu se posunula na první místo. Jezdkyně Kateřina Benediktová s bělkou 90/540 Lulu 2 (Lord Weingard x Clintord II ) si druhé místo udržela v obou kolech. V prvním kole získala 26,5 bodu, ve druhém přišlo zlepšení skokového projevu a zisk dalších 27 bodu k dobru. Zlepšení po druhé jízdě zaznamenal i Václav Mládek, který se s klisnou 90/447 Hot Love (Hickstead White x Quidam´s Rubin) probojoval na celkově třetí příčku.

Locardo-H Elvisto Cool Wonder

V soutěži pro pětileté hřebce a valachy se nejlépe dařilo Matěji Kotalíkovi s hannoverským hřebcem Harrym P (Hicsktead White x Pius) z chovu pana Zahoře. Ze zástupců českého teplokrevníka předvedl nejlepší výkon jezdec Marek Klus s plemenným hřebcem 2733 Locardo H (Lordanos x Scyris). Dvojice v obou kolech získala nad 25 bodu a celkově obsadila 5. místo.

Cara Mia Varmon Debbi

Parkur pro šestileté koně v pátek začínal na úrovni S* a v sobotu se obtížnost zvýšila na S** (130 cm). Mezi osmnácti přihlášenými klisnami získala bezkonkurenčně nejlepší známku oldenburská Chactula PS (Chac Boy x Cantadal), která s Jiřím Tmějem obdržela v prvním kole krásných 27,4 bodu a v druhém kole přišlo zlepšení a od komisařů za skokový projev získala 28,5 bodu. Srdce chovatele jistě potěšil výkon Václava Horkého s klisnou 91/285 Varmon (Volonteer-T x Heartbreak ZH) , která v obou kolech předvedla bezchybný stylový parkur a v druhém kole získala krásných 27,7 bodu, což dvojici zajistilo celkově druhé místo. Z velmi kvalitního výkonu jistě měla dobrý pocit i Viktorie Žižáková s klisnou 91/401 Debbi (Artes ZH x Anno) reprezentující JK Ptýrov. Dvojici se podařilo udržet čisté konto a obhájit tak celkově 4.místo. Bezchybnou jízdu komisařům ukázal i Zdeněk Jarka s klisnou 90/382 Cara Mia (Caruso x Catango Z), v druhém kole získal hodnocení 26,4 bodu, což mu zajistilo celkově sedmou pozici ve výsledkové listině.


Ares Volis Wrangler

Dlouhý a náročný den vyvrcholil napínavou soutěží pro šestileté hřebce a valachy. Šampionem v této kategorii se stal Jakub Štěrba s píseckým plemeníkem 2687 Wrangler ZH ( Warness ZH x Apoleon Timplex). Dvojici se podařilo udržet prvenství po prvním kole. Za bezchybnou jízdu a velmi přesvědčivý výkon nad skokem si od komisařů vysloužili v druhém kole známku 28,15 bodu. Na druhé příčce se umístil Jiří Mayer se svým holštýnským odchovancem Aragorn (Acorado I x Concept). Daniel Prospěch s plemenným hřebcem 2718 Volis FHP ( Volonter-T x E.T.) zaznamenal v druhém kole velké zlepšení, což dvojici zajistilo třetí příčku. Hned za nimi se v této kategorii umístil Matěj Kotalík s valachem Casio 12 (Caruso x Taarlo) a na páté pozici jsme při slavnostním dekorování mohli vidět Marka Kluse s plemenným hřebcem 2686 Ares RVP ( Aristo Z x Faraday). Jedna chyba v druhém parkuru stála vyšší umístění tlumačovského jezdce Zdeňka Žílu na hřebci 90/357 Lodit (Lord Weingard x Catango Z).


Gratulujeme všem novým šampionům chovatelských soutěží KMK! Fotografie budou k článku dodány v nejbližších dnech.


text: Veronika Konvalinková

foto: Martina Kůstková


141 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page