top of page

Seriál soutěží KMK pro rok 2023 zahájen


Hermiona (Heartbreak ZH x Puerto Rico)

Účelem soutěží KMK je testování užitkových vlastností mladých plemenných koní ve vyšším stupni kontroly užitkovosti, s využitím výsledků pro kontrolu dědičnosti, v průběhu sportovní sezony na vybrané části populace. KMK pro rok 2023 zajišťuje Asociace svazu chovatelů koní České Republiky, z.s. (dále jen ASCHK), která je Uznaným chovatelským sdružením (ÚCHS) pro českého teplokrevníka. Koně startující v KMK musí splňovat podmínky na start uvedené v Zásadách pro KMK 2023.


První část sezóny tvoří tři kvalifikační kola a od 1.7. se v druhé polovině obtížnost soutěží pro koně zvyšuje. Zemský hřebčinec Písek hostil v úterý 16.5.2023 první letošní kolo skokových soutěží KMK. Před komisaře Jana Chýleho se na start postavilo celkem 115 mladých koní. Komisař uprostřed kolbiště hodnotí koně třemi známkami a slovně komentuje výkon každého koně. Celkové hodnocení je součtem známek udělených komisařem, od kterého se odečítají trestné body udělené dle skokových pravidel dělené dvěma.

  1. provedení skoku (skokový styl koně, skokanský luk, technika práce nohou, elastičnost a síla odrazu)

  2. obratnost (šikovnost koně, reakce, výbušnost, řešení improvizace)

  3. připravenost koně (přiježděnost, klid, přijímání pomůcek)

Grizabela (Go-On T.S. x Rosario)

Mezi čtyřletými klisnami plemene český teplokrevník vynikla 13/198 Grizabela (Go-On T.S. x Rosario). Klisna pod vedením jezdkyně Petry Boháčové získala za pěknou stylovou jízdu od komisaře celkem 24,4 bodů. Na celkově třetím místě se umístila Jana Ferenc Perníčková s klisnou 91/819 Certina (Cento Lano Arcus x Papillion). V loňském roce jsme ji mohli vidět v celostátním finále přehlídky tříletých klisen, kde obsadila páté místo. Další klisnu plemene český teplokrevník předvedl Filip Žlábek. Klisna 18/677 Garsilia ( Cassilius x ) byla vysoko hodnocena za obratnost i za provedení skoku a celkem tato ryzka získala 23,9 bodu. Páté místo patřilo klisně Opera WH (Cornet du Lux x Rock´n Roll). Tato klisna s westfálským průkazem je zapsána do plemenné knihy ČT a po zkouškách výkonnosti, kde byla hodnocena známkou 8,3 bodu, i do akceleračního programu. Jezdecký klub Mělník reprezentovala Denisa Vegrichová a 6/111 Klarista Insprav (Aristo Z x Ermitaž). Petr Vančura provedl zkušeně parkurem hnědku 43/881 I´m Jumper (I´m Special de Muze x ) ze svého chovu. V první desítce se mezi čtyřletými klisnami umístily i klisny 22/106 Coca Cola N (Chico´s Boy x ) a 43/880 Hermiona (Heartbreak ZH x Puerto Rico).

Certina Opera WH

Klarista Garsilia

Coca Cola N I´m Jumper


Pro čtyřleté hřebce a valachy je v první části soutěží KMK vypsán parkur stupně obtížnosti Z. Ze zástupců plemene český teplokrevník si nejlépe vedl odchovanec pana Kubišty. Hřebec 74/408 Miguel (Manillon Rouge x Concerto du Samnoz) získal od komisaře celkem 23,2 bodu. V první desítce koní se umístil i Matouš Kořínek a hnědák 59/328 Drago (Heartbreak ZH x Ballast), který byl hodnocen známkami 7,6 / 7,7 / 7,5 bodu.


Miguel Drago


První kvalifikaci KMK mají za sebou i pětileté klisny. V loňském roce se po celý rok dařilo ryzce 43/830 Alfa (Aristo Z x Comero). Nyní získala od komisaře vysoké hodnocení především za obratnost (8,4 bodu). Celkový výsledek 24,4 bodu stačil pouze na šesté místo. V soutěži zvítězil Miloslav Příhoda, který s holštýnskou klisnou Batika po Bamako de Muze získal celkem 25,5 bodu.


Mezi pětiletými s 26 body dominoval loňský šampion hřebců, plemeník 2850 Eldorado 45 (Eldorado van de Zeshoek x Lord Pezi). Mezi zástupci plemenné knihy český teplokrevník vynikl hřebec 13/143 Espace ( Chin Champ´s Calando x Carismo), který s Kateřinou Mestenhauserovou rovněž získal vysoké hodnocení 25,2 bodu (8,5/8,4/8,3).


Pro šestileté koně je nastaven stupeň obtížnosti parkuru na 120 cm. Nejlépe si s touto výškou poradila Kateřina Benediktová a klisna 90/359 Lara Star (Cola x Quick Star) z chovu pana Vahaly. Od komisaře obdržela vysoké známky za obratnost i připravenost, což v celkovém součtu znamenalo 25,4 bodu. Výkony těchto vynikajících klisen jsme mohli obdivovat již v soutěžích pro pětileté a čtyřleté koně. Nyní jako šestileté pouze potvrzují své kvality a je skvělé vidět ve startovním poli převahu zástupkyň plemene český teplokrevník.

Vrcholem dne je vždy soutěž šestiletých hřebců a valachů. I tentokrát posunulo početné startovní pole start této soutěže až na 18:00. Vítězem se stal Matěj Kotalík a plemenný hřebec 3048 Harry P ( Hickstead White x Pius) z chovu pana Zahoře. Hřebec za profesionální výkon obdržel od komisaře 25,4 bodu. Těsně za ním se se ziskem 25,0 bodu umístil Zdeněk Hrnčíř a plemeník 2719 Cantos FHP ( Casino Grande x ).


Druhé kolo soutěží KMK se přesouvá 13.6.2023 na Ptýrov. Rozpis soutěží a potřebné podrobnosti naleznete zde.




text a foto : Veronika Konvalinková


Výsledky po prvním kole :

KMK-2023-VYSLEDKY-skoky (1)
.pdf
Download PDF • 171KB

247 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page