top of page

Výsledky finále přehlídky tříletých klisen ČT

Aktualizováno: 17. 4. 2023

V neděli 4.9.2022 proběhlo v ZH Písek finále přehlídky tříletých klisen ČT. Akci pořádal Zemský hřebčinec Písek ve spolupráci se spolkem Český teplokrevník z.s. a ASCHK ČR. Účastníci přehlídky byli vybráni z oblastních kol dle klíče stanoveného RPK. Pro tříleté klisny byla připravena dotace ve výši 30 000 Kč a příspěvek na cestovné. Komise hodnotila ve složení : Civišová , Novák a přizvaný německý komisař pan Wehrmann. Vše doprovázel předseda spolku Jan Chýle odborným komentářem a po posouzení byli diváci slovním hodnocením seznámeni s popisem klisny. Nově byla vyhlašována i speciální cena divácké poroty. Od diváků získala nejlepší hodnocení klisna 17/417 Glorie M.K.D. z chovu pana Marouška. Gratulujeme.

Výsledky :

  1. 4/981 Dark Pearl (Destano x Rock´n Roll), chov. Pavel Drbohlav

  2. 17/437 Cínie (Capibara x Aristo Z), chov. ZH Písek

  3. 91/834 Deny (Canon x Sagitta) , chov. pan Jiří Bouška

  4. 31/883 Hekaté (Hickstead White x Christian), chov. Jan Chýle

  5. 91/87 Certina (Cento Lano Arcus x Papillion), chov. Šárka Nývltová

Šampionka tříletých klisen pro rok 2022 pochází z chovu pana Drbohlava. Černá hnědka 4/981 Dark Pearl po Destano z matky po Rock´n Roll zaujala komisaře už na oblastní přehlídce v Náchodě. I nyní byla posouzena jako klisna ve velmi dobrém typu, dobrou horní linií, krásnou hlavou, velmi dobrým krokem i klusem. Matka 4/710 Paris se ve sportu příliš neukázala, zato fanoušci vozatajství si jistě vybaví její babičku, akcelerační klisnu 4/318 Paráda po Quoniam VI, která se na stupni ST* účastnila mistrovství republiky v parkurech a pravidelně se účastnila soutěží spřežení na úrovni T. Krom kvalitního exteriéru nalezneme v této rodině i sportovní předpoklady, neboť potomci z klisny Č 1250 Perla po 109 Dux mají všestrannou sportovní výkonnost na úrovni : A:T , S:ST**, D:S, C:L. Ještě jednou gratulujeme chovateli a těšíme se na další produkty z jeho chovu ve výstavním obdélníku nebo na sportovním kolbišti.

Vícešampionkou finále přehlídky tříletých klisen se stala písecká 17/437 Cínie po Capibara z matky po Aristo Z. Tato šarmantní klisna je vítězkou oblastní jihočeské přehlídky. Byla hodnocena jako klisna delšího rámce s nepatrně přestavenou horní linií. Drobné nedostatky ve fundamentu vyvážil však krok na velmi dobré úrovni, excelentní elastický a velmi kvalitní klus. Matka 17/982 Cindy rovněž pochází z píseckého chovu, stejně jako například plemenný hřebec 1833 Artes ZH, který působil v chovu mezi lety 2012-2019.

Jako třetí nejlepší klisna přehlídky byla vyhodnocena 91/834 Deny po holštýnském hřebci Canon z matky po Sagitta. Tato velká rámcová klisna s krásnou hlavou, měkčí horní linií a mírně otevřeným hleznem vynikla uvolněným krokem s dobrým prostorem a kvalitním klusem. Tato vítězka oblastní přehlídky na Ptýrově pochází z matky 80/144 Sandrea, která sama byla ohodnocena známkou 8,4 za exteriér. Z rodiny klisny Šembera pochází například i loňská šampionka přehlídky tříletých klisen 91/765 Hope (Hickstead White x Ramiro-47), nebo vítězka přehlídky tříletých klisen 91/473 Mona Lisa (Monaco x Fürst Wilhelm) z roku 2020. Ještě jednou gratulujeme chovateli klisny 91/834 Deny , kterým je pan Jiří Bouška ze Stříbrné Skalice.

Jako čtvrtá se nejlépe prezentovala tmavá ryzka 31/883 Hekaté po Hickstead White z matky po Christian. Tato moderní dlouhonohá klisna se předvedla v moderním typu, se silnou horní linií, dobře nasazeným krkem. V pohybu ukázala dobrý krok a prostorný elastický klus. Matka 31/508 Chiara pochází rovněž z chovu Jana Chýleho. Bábou je akcelerační klisna 37/127 Dilona po Amio, která excelovala v parkurech stupně T** a současně je matkou šesti hříbat. Špičková výkonnost je ostatně ukazatelem této kvalitní rodiny. Pravé sestry Dilony - 37/126 Damia (r.1999) a 37/134 Duna (r.2001) dosáhly obě výkonnosti T. Dalším potomkem albertovské klisny 795 Dietward 81 Ducinda je například 37/138 Duma po Rock´n Roll (vl: S:ST*) nebo valach 39/88 Preganus po Przedswit svrženský 2 (vl.. S:T**).

Na pátém místě se umístila klisna 91/819 Certina po olympijském hřebci Cento Lano Arcus. Klisna v majetku Jany Ferenc Perníčkové se divákům ukázala i o den dříve, při skoku ve volnosti tříletých klisen, kde obsadila celkové 3.místo. U této klisny ve sportovním typu poukázala komise na strmější plec a sraženou záď, což zároveň v pohybu vyústí v průměrný krok a klus kterému vpředu chybělo více volnosti z lopatky. To, že ukázaná platí však vidíme u její matky, klisny 5/465 Pielotta po Papillion, která za výkon při ZVK obdržela 8,55 bodu, v parkurech se prezentovala na úrovni ST** a v současné době působí v chovu.


Dále se finále účasnily tyto klisny:


Fotografie : Martina Kůstková , celou galerii fotek naleznete na našem Facebooku

Text : Veronika Konvalinková


278 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page