top of page

Začátek sportovní sezóny úspěšný pro koně ČT

Nová sportovní sezóna 2024 se již pomalu rozjíždí a pro jezdce se naskýtá čím dál více příležitostí, kam vyrazit na první letošní závody. Poslední březnový víkend se odehrálo hned několik zajímavých sportovních událostí a jsme velmi rádi, že koně plemene český teplokrevník jsou na domácím kolbišti vidět na předních příčkách.


První kvalifikační kolo seriálu Amateur Jump Tour se uskutečnilo v Královicích u Slaného. Vítězem vrcholné soutěže Ceny Ketris S* (125 cm) i Ceny Centrum Přívěsů L**(120 cm) se stala Hana Kopecká s třináctiletým valachem 17/24 Cortez Lauro Q po Quick Lauro Z z matky 17/551 Caren po Carol z chovu paní Evy Muzikové. Stříbrná příčka připadla Tomáši Tesárkovi s hnědkou 1/45 Fiona 7 po Askano-T. Jako třetí se v soutěži S* umístil třetí kůň plemene ČT. Valach 48/838 Alan 4 po Aristo Z s jezdkyní Natálií Čáslavovou reprezentoval domácí Jezdecký spolek - Královický dvůr.


Sobotní program uzavírala skoková soutěž stupně L* (115 cm) a s nadsázkou lze říci, že šlo doslova o přehlídku výkonných koní plemene český teplokrevník. Z 14 startujících koní jich 10 náleželo k plemenné knize ČT a prvních sedm z nich se umístilo v tomto pořadí :


  1. Tomáš Tesárek - Fiona 7 (Askano-T x Wattergatte)

  2. Tomáš Tesárek - Siko (Lodrano x Amoural)

  3. Renata Vlková - La Sophia (Aristo Z x Quick Lauro Z)

  4. Hana Kopecká - Lady Elizabeth R (Lord Weingard x Quick Lauro Z)

  5. Tereza Chalupová - Cool Pralinka ZF (Cool Paradise x Cyril)

  6. Romana Vochozková - Chocolate White (Lord Weingard x Caproni)

  7. Hana Kopecká - Lady Tara R (Lord Weingard x Sargoni)


1/207 Corrie , foto : Tereza Svobodová

Velikonoční víkend si mohli jezdci užít i při závodech Champions Tour v Hradištku u Sadské. V hlavní soutěži stupně S** (130 cm) zaznamenal vítězství Vladimír Tretera s valachem Philip po Phill z matky 56/293 Penelope po Papillion. Druhý nejrychlejší čas zajel Tomáš Hůlka s dvanáctiletou klisnou 1/207 Corrie 1 po Corrado AZ.


Diwa , foto : Katka Neugebauerová

V sobotu 30.3.2024 se u Prahy konala oblíbená Jarní cena Stáje Arcos. V soutěži L* (115 cm) se sešlo pět dvojic. Nejrychlejší čas zajela jezdkyně Marie Smolíková s šestiletou vrankou 91/755 Diwa po Warness ZH z matky 1/517 Diana po Majáles. V soutěži ZL měla čisté konto i nejlepší čas Adéla Denková s valachem 91/532 Lulu 1 po Lord Weingard. Druhý nejlepší parkur bez trestných bodů zajela Sára Růžičková s dvanáctiletým valachem 20/887 Gartino po Carpalo z chovu pana Ivana Žlábka.


Vysoký počet startujících dvojic se sešlo na březnových parkurech Dolní Přím. I když se hlavní pozornost upínala na pony dvojice soutěžící ve stylovém skákání, dostaly svůj prostor i oficiální soutěže pro velké koně. V soutěží L* (115 cm) se za Zdeňem Slámou s klisnou 80/262 Soňa Mat po Diamante umístil na druhém místě Josef Rýdl ze stáje JK Hustířany s hnědkou 44/305 Patronka po Le Patron. Třetí místo získala Nina Černíková s ryzkou 8/282 Mia Grace po Quick Lauro Z. Na dalších dvou dekorovaných pozicích se rovněž umístili koně plemene český teplokrevník. Čtvrté místo bral Josef Rýdl s druhým koněm ze svého chovu 44/550 Sayron po Scyris a pátá byla Kateřina Jindrová s hřebcem 1/969 Little Shaitan po Lord Caletto z chovu paní Moniky Hochmanové.


Dvůr Svržno již v březnu pořádal drezurní závody a sobota 30.3. byla věnována parkurovým jezdcům od obtížností pro pony a hobby po soutěž stupně ZL. Vítězkou se po rozeskakování stala Jaroslava Špurková s šestiletou ryzkou 3/800 For Guidam´s Rose po Guidam Sohn z chovu pana Oldřicha Špurka. Dvojice zvítězila i v otevřené soutěži Z na limitovaný čas. Druhou nejlepší jízdu v soutěži Z zajela Magdalena Hrdinová s valachem 21/825 Louis Vuitton po Leonce.


JK Dvůr Nové Zámky na Moravě pořádal v neděli 31.3. parkurové závody pro hobby jezdce i profesionální sportovce. Hlavní soutěž stupně obtížnosti L* (115 cm) vyhrál Šimon Hovorka s klisnou 74/245 Mia 10 po francouzském Mannilon Rouge z matky Fontána po First Bride.


Na velikonoční pondělí se konaly skokové závody v Herouticích. Soutěž Z v rozeskakování vyhrála Marie Smolíková s teprve čtyřletým valachem 91/896 Rival de Champion po Global Champion TN z matky Diana po Majáles z chovu pana Jana Dvořáka.


Pro mladé a začínající jezdce uspořádal v neděli 31.3. spolek Horses Háj 2. kolo Hobby cupu. Na prvních třech příčkách v soutěži stupně ZM se mezi čtrnácti koňmi seřadili tři zástupci plemenné knihy český teplokrevník. Vítězství slavil domácí jezdec Ladislav Vachutka s klisnou 54/885 Nirvana 48 po Clintord II z matky 72/204 Nikita po Dantes. Na druhém místě se umístila Rozárie Pospíšilová s klisnou 64/708 Rock´n Lery po Rock´n Roll z chovu pana Josefa Kincla a třetí příčka patřila Martině Spáčilové na jednadvacetiletém valachovi 64/502 Kamelot 1 po Autonom z matky 64/130 Korea po Konsulent-7.


Gratulujeme všem umístěným jezdcům a děkujeme za reprezentaci plemene český teplokrevník na domácích kolbištích. Chystáte se následující dny na závody? Pokud se o svých úspěších budete chtít podělit , stačí sdílet na sítích Facebook a Instagram příspěvky s označením @ceskyteplokrevnik .


text : Veronika Konvalinková


265 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page