top of page

České klisny bodují v KMK

Aktualizováno: 15. 8. 2022

Ve středu 10.8.2022 se v JO La-Bohéme Zduchovice odehrálo již 6.kolo kritérií pro mladé koně KMK. Jde o profesionální testaci mladých plemenných zvířat, která slouží ke kontrole dědičnosti a užitkovosti pro plemeno český teplokrevník. Roli komisaře tentokrát převzal Vlastimil Hruška. Na start parkurů, jehož autorem byl Pavel Vachutka se postavilo 108 dvojic. Poslední kolo jezdce čeká 16.8.2022 v Písku, kde také první zářijový víkend proběhne finále soutěží KMK. Diváci opět mohli záznam sledovat prostřednictvím EquiTv.

Xawarna

Skoková soutěž pro čtyřleté koně je na úrovni parkuru ZL. Mezi klisnami byla nejlépe připravená klisna 43/830 Alfa 50 (Aristo Z x Comero) s Petrem Vančurou, tato dvojice po šestém kole vede i celkové pořadí. Další reprezentantkou plemene český teplokrevník byla klisna 65/821 La Sophia (Aristo Z x Quick Lauro Z), která byla s jezdkyní Renatou Vlkovou penalizována jedním trestným bodem za čas a celkově získala ve Zduchovicích 5.místo.

Alfa

V druhé půli sezóny podávají již i čtyřletí koně velmi dobré výkony a výsledné pořadí koní na předních příčkách je proto velmi těsné. V parkuru stupně ZL si nejlépe vedl Jakub Štěrba se svými svěřenci ze ZH Písek - hřebec Number One 33 byl pouze o 0,2 bodu lepší než jeho stájový kolega, plemeník 2850 Eldorado 45 (Eldorado van de Zeshoek x Lord Pezi). Celkové pořadí v této kategorii vede hřebec 13/143 Espace (Chin Champ s Calado x Carismo), který s jezdkyni Kateřinou Mestenhauserovou tentokrát utržil čtvrté místo s i tak vynikajícím ziskem 25,3 bodu. Dále jsme mohli sledovat výkony hřebce 2870 Origi de Mont (Origi d´O x Atlas) a valacha Calimero PJ (Cassin 74 x Catango Z), oba ač jsou zapsáni ve westfálské plemenné knize, pochází z kvalitních českých matek.


Connie

V parkuru stupně L* (115 cm) se komisaři předvedlo celkem 11 pětiletých klisen. Nejlepší hodnocení 25,2 bodu získala klisna českého teplokrevníka 91/474 Connie 7 (Contendro I x Ramiro-47), která s jezdkyní Darinou Hochmanovou reprezentuje JS Velvary a byla hodnocená jako dobře připravená obratná klisna se silným odrazem. Čtvrté místo obsadila bělka 90/540 Lulu 2 (Lord Weingard x Clintord II) a Kateřina Benediktová. Po sečtení bodů z šestého kola ovšem tato dvojice dotáhla klisnu Universe Touch, se kterou mají nyní celkově stejný počet bodů. Jezdkyni se v parkuru dařilo i s klisnou 90/539 Lara Star ( Cola x Quick Star), která obdržela pouze o 0,2 bodu méně než její stájová kolegyně. Klisna 90/445 Colaloca (Cola x Nerrado) si v celkovém součtu bodů drží třetí místo, ačkoli si s jezdkyní a zároveň majitelkou Sylvií Horáčkovou ve Zduchovicích připsala 4 trestné body za penalizaci, což jí ve výsledkové listině přineslo 22,7 bodu.


Početné startovní pole se sešlo i v kategorii pětiletých hřebců a valachů. Nejvyšší hodnocení dne 25,8 bodu získal Jan Štětina a oldenburský valach Dárius-H, se silným uvolněným skokem. Mezi nejlépe hodnocené české teplokrevníky patřil valach 90/480 Claudius Marius-M (Caruso x Satisfaction II), který s Janou Ferenc Perníčkovou získal 24,7 bodu a obsadil tak i přes pěkný čistý parkur desáté místo.


Xawarna

Startovní pole šestiletých již tak početné nebývá, i tak se ve Zduchovicích na startu sešlo 12 klisen. Nejlepší z nich prezentovala Kateřina Veselovská na klisně 91/244 Xawarna (Warness ZH x Przedswit XVI-64). Dvojice reprezentující Horse Park Stables získala od komisaře krásných 25,5 bodu a po šestém kole vede i v celkovém pořadí. Na druhém místě se ve Zduchovicích umístila Daniela Kotalíková a klisna 91/437 Cinderella (Cassini´s Son-T x Catango Z). Stejný počet bodů měla i hnědka 80/859 Klariqua Insprav (Quaid x Ermitaž) a jezdkyně Denisa Vegrichtová, která se tímto výkonem vytáhla na celkově druhou příčku. Dobře hodnocená byla i na čtvrtém místě umístěná 90/316 Cortana-Ř (Castelano x Cascavello), která si s jezdkyní Klárou Vítovcovou odvezla stužku za čtvrté místo.


Jako dobře připravený hřebec se silným odrazem, velmi dobrou prací zadních nohou a kvalitním pohybem po parkuru byl hodnocen vítěz kategorie šestiletých hřebců a valachů - plemenný hřebec 2687 Wrangler ZH (Warness x Apoleon Timplex) a jeho jezdec Jakub Štěrba. Na druhém místě se umístil Matěj Kotalík s Carusem (Caruso x Carpalo), třetí místo a pouze o 0,1 bodu méně získal plemenný hřebec 2718 Volis FHP (Volonter-T x Ugano Sitte (E.T.)), pocházející z Farmy Hrnčíř.


text : Veronika Konvalinková

foto : Martina Kůstková

207 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page