top of page

Česká drezura na vzestupu

Aktualizováno: 9. 7.

Jezdecké centrum Zduchovice hostilo o tomto víkendu Drezurní šampionát. O den dříve, ve čtvrtek 4.7.2024 proběhlo kvalifikační kolo drezurního KMK. Sbor rozhodčích vedený paní Karolínou Žižkovou byl obohacen o mezinárodní rozhodčí paní Kathrin Müller z Německa, od které si jezdci po dojetí úlohy mohli vyslechnout podrobný slovní komentář. I přes menší počet startujících koní v jednotlivých úlohách, bylo velmi potěšujícím zjištěním, že převážná většina koní pochází od domácích chovatelů.


V úvodní úloze 4Ú/2022 pro čtyřleté koně zvítězila Ida Vavříková s klisnou KWPN Prima Donna M po holandském hřebci 5265 Glamourdale. Druhý nejlepší výsledek zaznamenala klisna Enterprise po Fürstenball, vysoké hodnocení 78% si zasloužila hlavně za dobré aktivní základní chody a velmi dobrý cval s tendencí do kopce. Chovatelkou i majitelkou klisny je paní Ilona Heyrovská z Kamenice. Jedinou klisnu plemene český teplokrevník sedlal za Dressage Academy z.s. jezdec Fabrizio Sigismondi. U vranky 91/921 Donna Faustina M po hřebci 2592 Faustinus z hannoverské matky Donnavera po Don Index rozhodčí ocenily pravidelný klus v dobrém taktu a za prostorný krok na správném přilnutí získala známku 8,3 bodu.


Soutěž pro čtyřleté hřebce a valachy s náskokem ovládla jezdkyně Vanda Bělinová s valachem Leonardo Vivaldi po hannoverském Le Vivaldi z matky Dolce Vita po 5216 Desperados FRH. Tohoto perspektivního drezurního koně jsme mohli sledovat již v loňském roce na přehlídce tříletých koní se zaměřením na mechaniku pohybu, kterou rovněž s přehledem vyhrál. Vraník z chovu paní Ing. Musilové byl v úloze za pravidelný aktivní klus hodnocen známkou 7,5. Za pravidelný krok s dobrým prostorem získal 7,9 bodu. Nejvyšší známkou 8,1 byl hodnocen aktivní velmi energický cval s dobrým odrazem i prostorem. Kůň byl po celou dobu uvolněný, na dobrém přilnutí.


Velmi dobrý drezurní výkon předvedl písecký odchovanec 17/484 Charm s mladou jezdkyní Sárou Kotisovou reprezentující JK Falea. Tento valach se skokovým původem po 2559 Cannon Reuvekamp´Z z matky 17/305 Chrpa po Heartbreak ZH divákům letos předvedl své kvality již při skokovém KMK. Nyní za drezurní úlohu získal 78,6% přičemž rozhodčí zaujal jeho uvolněný pravidelný klus na dobrém přilnutí, aktivní pravidelný krok a cval v dobrém energickém rytmu s dobrou rovnováhou a tendencí do kopce.



I v této soutěži převažovali koně ryze domácího chovu. Ze zástupců plemene český teplokrevník se v obdélníku prezentovali i dva synové hřebce Global Champion TN. Lepší hodnocení získal 21/484 One may Global z matky 64/433 Melody po Porter. Nikita Kodadová z JK K+K Agro chov koní Svržno provedla hřebce bezchybně drezurní úlohou a za dobrý výkon získali 6. místo a hodnocení 73%. O stupeň níže se umístila Petra Svobodová s hřebcem 39/863 Fall in Love po 2592 Faustinus z oldenburské matky Dalena po Landor S. Rozhodčí vyzdvihly hlavně prostorný krok a plynulé uvolněné předvedení koně. Čtvrtým zástupcem plemenné knihy ČT byl valach 10/988 The-Sandros po 1980 Trevis z oldenburské matky De La Sandrina po Dr.Jackson D.


V kategorii pětiletých klisen ukázala nejlepší výkon v úloze 5Ú/2022 jezdkyně Adéla Neumannová s vrankou Lostris. Klisna z chovu Stáje Umlauf po 3176 Beau Dream z matky Bordo po Bordeaux zaujala pravidelným aktivním klusem a zejména energickým středním klusem. Krok (8,1 b.) zhodnotila komise jako pravidelný s dobrým přešlapem. Cval byl energický s velmi dobrou rovnováhou v kontracvalu.


Všech šest klisen v této soutěži se narodilo českým chovatelům. Jedinou klisnou zapsanou do plemenné knihy český teplokrevník byla 39/852 Catch My Shadow po 1478 Cool Paradise z matky 38/287 Gwyneth-Calando po holštýnském Libertus z chovu paní Mgr. Petry Svobodové.


U pětiletých hřebců a valachů posoudila komise rozhodčích sedm koní z nichž ve třech případech šlo o odchovance Stáje Umlauf po hannoverském hřebci 3176 Beau Dream (Benetton Dream x Sandro Hit). Nejlepší výkon s Evou Jančaříkovou předvedl valach Bon Bonnoz matky Igrodine po Lord Leatherdale. Tento charizmatický ryzák získal vysoké hodnocení 83% a nejvyšší známku 8,6 za cval. Jako druhý se umístil Vladimír Bláha s valachem Fagio po Secret z chovu Jezdeckého klubu Nico Gela z.s..


Kategorie šestiletých byla pro nízký počet přihlášených koní spojená. S přehledem v ní zvítězil jezdec Vladimír Bláha s ryzkou Fantasy po Don Deluxe z chovu JK Nico Gela a na druhém místě se ziskem 77,8% se umístila Blanka Nováková s valachem Apache Junior (Beau Dream x Apache) z chovu Stáje Umlauf.


Jak je vidět, i naši čeští chovatelé umí vyprodukovat dobré perspektivní drezurní koně. Ač jsou často zapsání do různých plemenných knih, je třeba ve zvýšené míře podpořit jejich úsilí tak, aby se chov drezurních koní v České republice posunul opět o krok vpřed a nezaostával za zahraničními plemennými knihami. V současné době působí i v plemenné knize českého teplokrevníka několik dobrých drezurních hřebců a jednoduchý postup na použití inseminační dávky hřebců ze zahraničí naleznete ZDE na našem webu.



text a foto : Veronika Konvalinková



254 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page