top of page

V úterý 4.6.2024 proběhlo druhé kvalifikační kolo skokového seriálu KMK. Pořadatelům z JK Farma Ptýrov přálo štěstí, neboť po zrušeném víkendovém závodním meetignu proběhl úterní program na perfektně připraveném povrchu. Přihlášeno bylo celkem 128 dvojic a závodilo se tak doslova od rána do večera. Komisař Roman Drahota slovně po každém výkonu hodnotil provedení skoku, obratnost a připravenost koně.



V kategorii čtyřetých klisen potvrdila své kvality 18/712 Babeta z Havlova Dvora (Lamaze TN x Lopez) z chovu pana Jiřího Pecháčka. S jezdkyní Petrou Boháčovou opět předvedla mimořádný výkon. Komisař vyzdvihl její rychlé reflexy končetin, velmi dobrý cval i chytrost klisny. Za obratnost získala nejvyšší známku 8,9 a celkový výsledek 25,9 bodu jí zajistil vítězství.


Jako druhá se s mladým jezdcem Patrikem Hlavsou umístila klisna 80/603 Muleta po Million Dolar z matky 73/433 Kira po Dantes. Za pěkný výkon byla hodnocena známkou 25,5 bodu. Ze stejné albertovské rodiny klisny 728 Komparse se v ročníku pětiletých klisen prezentovala Orietta po Jardonay VDL z matky 14/849 Kigali po Heartbreak ZH.


Hranici 26 bodů v kategorii čtyřletých hřebců a valachů překročila Sandra Tomaidesová a nadějný hřebec KWPN Perfection po Cicero Z. Na druhém místě se umístil oldenburský hřebec 3105 Candarco (Canoso x Nugat), který je z německého hřebčína Sprehe zapůjčen do ZH Tlumačov. Na Ptýrově ukázal velmi dobrý skok se silným odrazem. Za obratnost i připravenost získal 8,8 bodu.



Kategorie pětiletých klisen byla ve druhém kolem KMK velmi vyrovnaná. Mezi čtyřiadvaceti startujícími se ziskem 25,9 bodu zvítězila klisna 91/819 Certina (Cento Lano Arcus x Papillion) z chovu paní Šárky Nývltové. S jezdkyní Janou Ferenc Perníčkovou předvedla tato sebevědomá klisna velmi slušný odraz a ukázala dobrý přehled po parkuru. Za obratnost ji komisař udělil 8,9 bodu a 8,7 bodu za provedení skoku.


Velmi pěkné hodnocení 25,1 bodu získal i Matěj Kotalík s klisnou 18/693 Lovely Lady LH po Guidam Sohn z matky Varva po Londontimes. Komisař u hnědky u chovu Ing. Lucie Hubené pozitivně ocenil dobrou práci hřbetu, silný odraz a povedené předvedení klisny.



Kategorii pětiletých hřebců a valachů znovu s přehledem ovládl zduchovický hřebec 3174 Barbarossa LB (Balou du Rouet x Colman). Z 23 startujících koní v této kategorii získal nejvyšší známky 8,9 bodu za provedení skoku, 9 bodů za obratnost a 8,6 bodu za připravenost. Jako druhá s 26,2 body se umístila Petra Boháčová s valachem 80/225 Clivero (Clive x Nerrado).



Nejlepším hřebcem plemene český teplokrevník se pro tento den stal tlumačovský 3053 Quantanamo po Quidamo z matky 54/983 Optima po Cannavaro. Tento silný sebejistý plemeník ukázal pěkný styl skoku s dobrou prací zadních končetin. Za obratnost byl hodnocen známkou 8,9 a 8,7 za provedení skoku.



Na čtvrtém místě se se ziskem 25,7 bodu umístil hřebec 3088 Global Challenger po Global Champion TN z matky 53/942 Cara Mia po Catango Z. Ryzák z chovu Ing. Jiřího Rendla byl hodnocen známkou 8,7 za obratnost a 8,6 za provedení skoku. Pouze o 0,1 bodu méně získal tlumačovský plemeník 2993 Quo Vadis (Quidamo x Cascalo). Komisaře zaujala kultivovaná jízda jezdkyně Kateřiny Benediktové, která s hřebcem zajela plynulý parkur a kůň tak mohl ukázat slušný odraz, dobrou práci krku a hřbetu i předních končetin.



Velké zlepšení oproti předchozí jezdecké sezóně ukázal 2976 Arn de Gothia-M po Aristo Z z matky 79/337 Dizzy-M po Diamante. Silný hřebec z chovu pana Jiřího Mitrociho předvedl dobrou práci zadních končetin a zdařilý výkon oceněný celkovou známkou 25,5 bodu.

Šestileté klisny ukázaly svůj talent v parkuru stupně obtížnosti L** (120 cm). Nejlépe si vedla Linda Portychová s klisnou Nina po II Est Balou. Nejlepší klisnu plemene český teplokrevník sedlal Petr Vančura z JŠ Valdštejnská obora. Tmavá akcelerační ryzka 43/826 Honda po Aristo Z z matky 45/628 Horda po Quidam z chovu pana Ing. Otakara Vondrouše obdržela 8,8 bodu za obratnost a 8,6 bodu za provedení skoku. Jeho druhá klisna 43/830 Alfa po Aristo Z z matky 43/860 Cavaleria po Comero získala celkovou známku 23,4 bodu a nejlépe byla hodnocena známkou 8,6 za obratnost.


V kategorii šestiletých hřebců a valachů se představilo 11 startujících dvojic. nejvyšší známky měl valach Ceresto P. po Caressini z chovu pana Zahoře. Na druhém místě s 25,9 body se umístil Jiří Hruška s valachem 90/730 Aribond po Aristo Z z oldenburské matky Golden Hair po Conventer. Tento ryzák z chovu JK Opava Kateřinky byl hodnocen známkami 8,9 za obratnost, 8,8 za provedení skoku a 8,7 za připravenost.



Na závěr tohoto článku mi dovolte malou vsuvku. Ve všech těchto ročnících soutěží KMK je stále patrná doznívající krize plemene český teplokrevník z let 2018, 2019 i 2020. Je velmi potěšující sledovat výkony mladých koní domácího chovu, ovšem valná většina z nich je zapsána do zahraničních plemenných knih (westf., old, kwpn,...). Majitelé těchto koní dost často řeší zápisy do plemenné knihy český teplokrevník až zpětně a na poslední chvíli pouze za účelem získání vyšší dotace na klisnu či lepších výhod. Jako spolek Český teplokrevník se snažíme propagovat koně plemene ČT i koně domácího chovu. Ten největší díl zodpovědnosti je ale stále na vás chovatelích. V současné době jsou velmi snadno dostupní nejlepší hřebci světových kvalit a registrace hříbat nebyla nikdy jednodušší - viz postup při použití inseminační dávky hřebce ze zahraničí. Podpoříte tak lepší konkurenceschopnost koní plemene český teplokrevník a zajistíte si i lepší finanční podporu při účasti na domácích chovatelských akcích.


text a foto : Veronika Konvalinková


Výsledky po 2. kole :



175 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page