top of page

II. Předvýběr hřebců - výsledky

Aktualizováno: 26. 2.



V pátek 16.2. a v sobotu 17.2.2024 probíhal v areálu Zemského hřebčince Tlumačov II. Předvýběr hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka. Akce pro chovatele započala již v dopoledních hodinách přehlídkou hřebců působících v ZH Tlumačov a školením držitelů hřebců smluvních stanic. Na základě doporučení komise z I. Předvýběrů se na II. Předvýběr přihlásili dva drezurní hřebci a 20 skokových hřebců. Komise pracovala ve složení : Ing. Hana Civišová, Ph.D., Jan Chýle, Stanislav Hošák, Zdeněk Hrnčíř a prof. Ing. Marko Halo, Ph.D.. Celou akci doprovázela odborným komentářem Kateřina Hanušová.


V pátek počasí organizátorům i divákům dopřálo možnost shlédnout adepty do plemenitby na venkovním předvadišti. Nejprve byl předveden pětiletý hřebec 2985 Cartier RVP (Calox x Clinton II) z chovu pana Radka Vitáska, který na základě svých kvalit a výsledků ve sportu obdržel oprávnění působit v plemenné knize českého teplokrevníka. V rámci předvýběru se komisi prezentovalo 22 mladých hřebců, z toho 12 hřebců narozených českým chovatelům. Po veterinární přejímce a identifikaci hřebců program započal od 14:00 předvedením hřebců na tvrdém podkladu. U všech hřebců byl hodnocen exteriér v zootechnickém postoji a mechanika pohybu v kroku a v klusu. Následně bylo hřebcům umožněno seznámit se s prostředím tlumačovské haly. Hřebci měli možnost skočit zkušební skok ve skokové řadě, kdy poslední skok byl na minimální výšce 110 cm.


V sobotu byl program přenášen prostřednictvím EquiTv a tak, kdo nemohl být osobně přítomen, mohl předvýběr sledovat z pohodlí domova. Od 9:00 se hřebci opět divákům předvedli na tvrdém podkladu. Šlo o krátké předvedení , neboť hřebcům byli uděleny body již v pátek. Po krátké pauze následoval divácky oblíbený a chovateli očekávaný skok ve volnosti. Kritéria jsou nastavena dle metodiky uvedené ve zkušebního řádu plemene český teplokrevník. Nejprve jsou hřebci předvedeni ve volném pohybu řízeném předvaděči na osmičce v klusu a ve cvalu, následně jsou hřebci hodnoceni ve skokové řadě. Při skoku ve volnosti se hodnotí skokové schopnosti, síla odrazu, odvaha, ochota hřebce, styl a technika skoku. Hřebci drezurního zaměření jsou předvedeni v klusu na lonži a skákají řadu v maximální výšce 110 cm. Pro skokové hřebce je umožněn zkušební skok a dále se zvedá poslední překážka na 110, 120 a 130 cm



Díky výborné organizaci zaměstnanců z řad ZH Tlumačov a týmu předvaděčů, kteří byli perfektně synchronizováni a bezchybně provedli hřebce tímto předvýběrem, se celá akce konala na velmi profesionální úrovni.


Nejdůležitější úkon je vždy kladen na majitele či trenéry hřebců, kteří po I. předvýběru mají necelý měsíc na přípravu. Již první předvýběry dali znát, že letošní kvalita hřebců bude vysoká. Celý ročník 2021 byl komisí, chovateli i diváky velmi kladně hodnocen a je vidět, že kvalita hřebců i úroveň jejich přípravy se rok od roku zlepšuje.


Komise udělila prémii třem hřebcům, kteří tak pro rok 2024 dostali oprávnění působit v plemenitbě pro plemennou knihu českého teplokrevníka. Dalších 10 hřebců obdrželo titul ,,předvybrán" k účasti v 70denním testu. Naskladnění hřebců do testu proběhne 7.8.2024 v ZH Písek.



Vítězem II. Předvýběru hřebců pro plemennou knihu ČT se stal Royal White TN po Chacco - White (Chacoon Blue x Spartacus TN) z matky Lady Valerie TN po Cicero Z van Paemel. Hřebec z chovu Teamu Nijhof obdržel Prémii a může tak v sezóně 2024 působit v plemenitbě. Gratulujeme! Komise u tohoto hřebce ocenila skokové schopnosti, dobrý styl, opatrnost a celkově dobrý přehled při skoku ve volnosti. Tento hřebec je velmi souladného exteriéru, má dostatečné rozměry i sílu kostry. Cenná je i rodokmenová hodnota. Na straně otce je velmi žádaná krev hřebce Chacco Blue a na matčině straně tři plemeníci s absolutní sportovní výkonností (Cicero Z van Paemel, Heartbreaker a Concorde).


Jako rezervní vítěz II. Předvýběru byl vyhlášen hřebec Chacmint po hannoverském Chacfly PS z matky po Cormint. Ač je hřebec zapsán do westfálské plemenné knihy, pochází z chovu pana Romana Šafraty z Noskova a díky obdržené prémii může v sezóně 2024 působit v plemenitbě. Tento hřebec disponuje velmi dobrým pohlavním výrazem, je velmi dobře osvalen, dobrých linií a bez exteriérových vad. V pohybu a při skoku ve volnosti se pohyboval velmi pružně, do skoku dával dostatek odrazové síly. Taktéž tento hřebec pochází z velmi dobré skokové rodiny, takže i u něj je rodokmenová hodnota na velmi vysoké úrovni.



Třetím prémiovaným hřebcem byl vyhlášen westfálský Callero po holštýnském hřebci 2498 Caleri II z matky po Colman. Hřebec je rovněž narozený v České republice u pana Jiřího Rendla a na körung byl stejně jako Chacmint připravován Romanem Šafratou. Gratulujeme. Tento hřebec přesvědčil komisi při skoku ve volnosti, jedná se o hřebce s velkou odrazovou silou, pružným skokem a dobrou technikou končetin, vyniká také v mechanice pohybu a disponuje velmi dobrou obratností a pružností. Callero je ve velmi dobrém moderním typu s dobrými liniemi a dobrých rozměrů.



Nejlepším koněm plemene český teplokrevník byl vyhlášen 21/531 Louis - H po 2631 Lamaze TN z chovu pana Michala Hanouska. Hřebec byl zároveň předvybrán a může tak pokračovat v započaté cestě stát se plemenným hřebcem. Gratulujeme! Hřebec Louis - H předvedl výborný výkon při skoku ve volnosti, kdy v jeho projevu byla vidět stopa otce Lamaze TN, který jak se zdá předává obrovskou odrazovou sílu a dobrou techniku skoku. Tento líbivý hřebec disponuje korektním exteriérem a ještě uvidíme, jestli se do budoucích let projeví více hřebčího výrazu. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o tříleté hřebce ve vývinu a některé parametry se mohou ještě v průběhu času změnit.


Výsledky :

PRÉMIOVANÍ HŘEBCI

  1. Royal White TN (Chacco-White x Cicero Z van Paemel), KWPN, chovatel: Team Nijhof, majitel/zástupce: Team Nijhof/ZH Písek s.p.

  2. Chacmint (Chacfly PS x Cormint), WESTF, chovatel a majitel: Roman Šafrata

  3. Callero (Caleri II x Colman), WESTF, chovatel : Jiří Rendl, majitel: JUDr. Magda Rothová






PŘEDVYBRANÍ HŘEBCI (seřazení abecedně)

  • 90/905 Franco (Faustinus x Silvio II), ČT, chovatelka: Mahušková Šárka, majitel: ZH Tlumačov s.p.o.

  • 3203 C.R. TN (Carrera VDL – Harley VDL), KWPN, chovatel: Team Nijhof, majitel/zástupce: Team Nijhof/ZH Písek s.p.o.

  • 17/522 Calvados (Heartbreak ZH x Crawfordastral), ČT, chovatel a majitel: ZH Písek s.p.o.

  • Cantosy (Cantos 23 x Abke), OLD, chovatel: Pavel Hladík, majitel: Lukáš Zach

  • Colourful Spirit (Chinchero x Cavtat PKZ), HOLST, chovatelka: Dr. Simone Konopka (DE), majitel: Polák Karel

  • Check In de Zelande Z (Chacfly PS x Cornet Obolensky), ZANG, chovatelé: M. Carpentier -´t Uilennest nv & Christian van de Plasse (BEL), majitelé: Team Nijhof a Team Mikyta

  • 84/401 Liquido-L (Quaid x Colman), ČT, chovatel a majitel: Emil Ludvík

  • 21/531 Louis-H (Lamaze TN x Filou des Mesnils BD), ČT, chovatel a majitel: Michal Hanousek

  • Nespresso Blanc Deluxe (Nevados S x Colbert GTI), WESTF, chovatelka: Natalie Weßels (DE), majitelka: Dominika Hochmanová

  • Veeling (Varihoka du Temple x Casall), HANN, chovatel: Hermann-Josef Thoenes (DE), majitel: Stáj Mustang s.r.o.


Jménem předsednictva spolku Český teplokrevník mi dovolte ještě jednou poděkovat chovatelům, majitelům a zástupcům majitelů, kteří odchovali, připravili a hrdě předvedli své adepty před komisi. V nejbližší době se společně sejdeme na oblastních schůzích. Těšíme se na Vás.


text : Veronika Konvalinková


fotografové předvýběrů :






409 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page